Yli 1200 sivua Sibeliuksen käsikirjoituksia Kansalliskirjastoon

Ensimmäinen sivu Sibeliuksen käsikirjoituksesta Svanevit-näyttämömusiikin sarjaan kustantamon merkinnöin. Kuva: Kansalliskirjasto

Kansalliskirjasto on hankkinut mittavan kokoelman Jean Sibeliuksen käsikirjoituksia. Yhdeksän eri teoksen materiaaleja käsittävä aineisto on kooltaan 1230 sivua ja sisältää muun muassa Sibeliuksen omakätiset puhtaaksikirjoitetut partituurit. Aineisto on ostettu saksalaiselta Lienau-kustantamolta.

Kokoelman helmiä ovat muun muassa Voces intimaen, Svanevitnäytelmämusiikkisarjan ja kahdeksan laulun op. 57 puhtaaksikirjoitukset sekä viulukonserton oikovedoksista koottu partituuri, jota Richard Strauss käytti johtaessaan teoksen uudistetun version kantaesityksen Berliinissä vuonna 1905. Partituuri sisältää Straussin lyijykynällä tekemiä merkintöjä. Käsikirjoituksissa on myös materiaalia mm. kolmannesta sinfoniasta, Pohjolan tyttärestä ja Öisestä ratsastuksesta ja auringonnoususta.

“Sibeliuksen käsikirjoitukset houkuttelevat tutkijoita ja muusikoita kaikkialta maailmasta Kansalliskirjastoon, ne ovat tyhjiin ammentamaton tutkimustiedon ja inspiraation lähde. Me tutkijat olemme kiitollisia kaikille niille tahoille, jotka mahdollistivat käsikirjoituskokoelman pelastamisen Suomeen”, kertoo professori Timo Virtanen, joka työskentelee Kansalliskirjastossa Sibeliuksen teosten kriittisen edition hankkeessa.