Yhdysvaltalaissopraano Jessye Norman on kuollut

Yhdysvaltalaissopraano Jessye Norman oli yksi harvoista maailmanmaineeseen nousseista mustista oopperalaulajista. © Jean-Loup Gautreau

Maailmankuulu oopperalaulaja Jessye Norman on kuollut verenmyrkytykseen 30.9.2019 74-vuotiaana sairaalassa New Yorkissa. Hän oli syntynyt 15.9.1945 Augustassa, Georgiassa. Norman oli yksi harvoista mustista laulajista, joka saavutti maailmanlaajuisen maineen oopperamaailmassa. Näyttelijä Sidney Poitierin mukaan: “Jos Jumala osaisi laulaa, hänellä olisi Jessye Normanin ääni.”

Norman kasvoi musiikin ympäröimänä ja lauloi nelivuotiaasta lähtien säännöllisesti kirkossa. Musiikin ammattiopinnot Norman suoritti Peabody Conservatoryssa Baltimoressa ja Michiganin yliopistossa. Normanin uran lähtölaukauksena pidetään voittoa ARD:n kansainvälisessä musiikkikilpailussa Münchenissä, minkä ansiosta hän solmi kolmivuotisen sopimuksen Berliinin Deutsche Operin kanssa. Norman voitti uransa aikana useita palkintoja, esimerkiksi Kennedy Center Honor -palkinnon vuonna 1997, sekä esiintyi muun muassa kuningatar Elisabetille sekä Yhdystaltain presidenttien Ronald Reaganin ja Bill Clintonin virkaanastujaisissa. Norman ehti elämänsä aikana esiintyä myös Suomessa, ensimmäisen kerran elokuussa 1973. Seppo Heikinheimo kuvaili tuolloin Normania suureksi ja kaunisväriseksi sopraanoksi, jossa on paitsi ylä-äänten loistokkuutta myös epätavallista, sellomaista täyteläisyyttä alaäänissä.

Elämänsä loppupuolella Norman omistautui vähäosaisten lasten taidekasvatukselle ja perusti vuonna 2003 Jessye Norman School of the Artsin Augustaan.