Viikkokatsaus 47/2020: Kotimaisia palkintoja ja uusi nuottisovellus

Kanteleensoittaja Eva Alkula palkittiin Pirkanmaan taidepalkinnolla. © Ville Hautakangas

Kanteleensoittaja Eva Alkula on palkittu Pirkanmaan taidetoimikunnan taidepalkinnolla. Alkulan palkitsemisperusteina mainittiin työ nykymusiikin, sähkömusiikin ja japanilaisen musiikin parissa, kansainvälinen ura ja kantelepedagogiikan kehittäminen. Alkula soitti resitaalin viime viikolla Turun Sibelius-museossa ja kantaesittää helmikuussa Roope Mäenpään kantelekonserton Tampere Filharmonian solistina. Taiteen edistämiskeskusen alaisten taidetoimikuntien tähän mennessä jaetuista vuoden 2020 palkinnoista on musiikin saralla palkittu myös arkkitehti ja rap-artisti Helmi Kajaste alias Draama-Helmi.

35. ja 36. Suomen Jazzlegenda -palkinnot on tänä vuonna myönnetty pianisti, harpisti, säveltäjä Iro Haarlalle sekä laulaja Wiola Talvikille. Musiikkiarkisto, vuonna 1990 perustettu populaarimusiikin kansallinen arkisto. Iro Haarla tunnetaan laajasta ja pitkästä musiikillisesta yhteistyöstään edesmenneen aviomiehensä Edward Vesalan kanssa sekä 2000-luvun kansainvälisestä soolourastaan. Laulaja Wiola Talvikki aloitti uransa 1956, muuttaen uransa perässä 1960-luvulla Isoon-Britanniaan ja myöhemmin Yhdysvaltoihin. Suomessa Talvikki levytti viimeksi vuonna 1989.

Suomen Kanttori-urkuriliiton hallitus on nimennyt Vuoden Kanttoriksi 2020 Seinäjoen seurakunnan johtavan kanttorin Maria Väinölän. Väinölä vastaanotti palkinnon 16. marraskuuta. Valintaperusteissa listataan muun muassa uuden musiikin aktiivinen tilaus seurakunnan käyttöön, kesäkonserttisarjan taiteellinen johtaminen, hyvät esimiestaidot ja aktiivisuus yhdistystoiminnassa.

Suomen Nuorisoseurat on myöntänyt kulttuurisen nuorisotyön tunnustuspalkinnon Hollolan nuorisoseuran järjestämälle Hollo ja Martta -festivaalille. Palkinto myönnettiin Nuorisoseurojen syysvaltuuston yhteydessä 21. marraskuuta. Hollo ja Martta -festivaali on vuosittain järjestettävä kansanmusiikin ja -tanssin festivaali osana kansainvälistä CIOFF-festivaaliverkostoa.

Tampereen ooppera on peruuttanut kevään 2021 oopperansa, Wagnerin Lentävän hollantilaisen. Ensi-illan oli tarkoitus olla 29. tammikuuta. Oopperan tuotanto siirtyy näillä näkymin keväälle 2023. Oopperan tuottava Tampere-talon päätöksen taustalla on tuotannon riippuvuus lipputuloista, jotka olisivat supistuneet rajusti kävijärajoitusten vuoksi. Oopperan siirtoon vaikuttivat myös edessä olleen pitkän ja intensiivisen harjoituskauden aiheuttamat sairastumisriskit. Aiheesta kirjoitti Aamulehti.

Saksalainen startup-yhtiö kehittää Enote-sovellusta, jonka ideana on kyetä tekoälyn voimin tunnistamaan partituurit ja stemmat ja luomaan niistä digitaaliset, muokattavat versiot. Nykyisillä sovelluksilla nuotteja pystyy zoomaamaan ja merkitsemään, mutta Enotella kykenee muun muassa transponoimaan stemmoja hetkessä. Käyttäjät pystyvät hieman suoratoistopalvelujen tapaan lataamaan nuotit suoraan pilvipalvelimelta, minkä arvellaan tuovan suuria säästöjä esimerkiksi orkesterien nuottikustannuksiin. Aiheesta kirjoitti The Guardian.

Puolalaiskapellimestari Gabriel Chmura on menehtynyt 74 vuoden iässä 17. marraskuuta. Wrocławissa syntynyt ja Israelissa varttunut Chmura oli ensimmäisen Herbert von Karajan -kapellimestarikilpailun voittaja vuonna 1971. Hänellä oli uransa aikana kapellimestarikiinnitykset Aacheniin, Bochumiin, Ottawaan sekä Puolan radion sinfoniaorkesteriin. Chmura tunnettiin ennen kaikkea Mieczysław Weinbergin teosten esille tuonnista.

Viulisti ja viulupedagogi Viktor Dantšenko on kuollut 83 vuoden iässä. David Oistrakhin johdolla opiskellut Dantšenko muutti Atlantin yli 1977 ja opetti korkeakouluissa Torontossa ja Baltimoressa sekä Philadelphian Curtis-instituutissa.