Viikkokatsaus 2/2021: Kapellimestarien nimitysuutisia ja menehtyneitä jazzmuusikoita

Kapellimestari Rafael Payaresta tulee Montréalin sinfoniaorkesterin uusi ylikapellimestari. Kuva: AskonasHolt

Jyväskylän kaupunki on valinnut vuoden 2020 Jyväskylä-mitalin saajaksi Tanssisali Lutakon sekä sen toiminnasta vastaavan Jyväskylän elävän musiikin yhdistys Jelmu ry:n. Palkinto oli tarkoitus myöntää jo aiemmin viime vuoden puolella, mutta koronapandemia peruutti seremonialliset tilaisuudet. Palkinnon myöntämisen perusteissa mainittiin Jelmun 30 vuoden toimintaikä, toiminnan laaja suosio ja saavuttavuus, edellytyksien luominen musiikin ja muun omaehtoisen kulttuurin harrastamiseen, toiminnan vastuullisuus sekä merkitys kaupungin kulttuuri-imagolle. Vuonna 2019 mitalilla palkittiin Jyväskylä Sinfonia.

Tanssitahot pitävät 2021 juhlavuosiaan: Pyhäjärvellä kesäisin järjestettävä Täydenkuun Tanssit -festivaali viettää 30. toimintavuottaan, ja jyväskyläläinen Tanssiteatteri Kramppi juhlii 25-vuotista toimintaansa. Kramppi on pannut tuulemaan, sillä juhlavuoteen kuuluu neljän tanssiteoksen kantaesitykset sekä yhteensä 200 tapahtumaa.

Kansainvälisesti menestyneimpiin suomalaisyhtyeisiin kuuluvan Nightwishin basisti Marko Hietala on ilmoittanut jättävänsä yhtyeen ja pitävänsä vähintään vuoden verran taukoa julkisuudesta. Twitterissä julkaisemassaan lausumassa Hietala kertoo, ettei ole muutamaan vuoteen kokenut saavansa työstään henkistä tyydytystä, ja olevansa pettynyt musiikkiteollisuuden tämän päivän toimintaan, jossa artisteilta vaaditaan paljon, mutta heille maksetaan siitä vain vähän. Basistina ja toisena laulajana uonna 2002 Nightwishissa aloittanut Hietala täsmentää, ettei syytä lähdöstään yhtyeen muita jäseniä.

Montréalin sinfoniaorkesterin (Orchestre Symphonique de Montréal) uudeksi ylikapellimestariksi on valittu venezuelalainen Rafale Payare, 40. Hän seuraa tehtävässä vuosina 2006–2020 orkesteria johtanutta Kent Naganoa. Payaren kausi alkaa vuonna 2022, joten orkesterilla on meneillään kahden vuoden tauko ilman vakituista taiteellista johtajaa. Payare on aiemmin toiminut San Diego Symphonyn ja Ulster Orchestran taiteellisena johtajana sekä Castelton-festivaalin pääkapellimestarina.

Vasili Petrenko on puolestaan nimetty Venäjän valtion akateemisen sinfoniaorkesterin uudeksi ylikapellimestariksi toimittuaan sen päävierailijana vuodesta 2016. Petrenko seuraa tehtävässä Vladimir Jurowskia, joka on johtanut moskovalaisorkesteria vuodesta 2011. Kausi alkaa syksystä 2021, samaan aikaan kuin hänen tuleva pestinsä Lontoon Royal Philharmonic Orchestran uutena ylikapellimestarina. Petrenko on johtanut Liverpoolin filharmonikkoja vuodesta 2006 ja päätti kautensa Oslon filharmonikkojen ylikapellimestarina viime vuonna. Myös Lontoon filharmonisen orkesterin jättävä Jurowski jatkaa Berliinin radion sinfoniaorkesterin parissa ja aloittaa Baijerin valtionoopperan ylikapellimestarina.

Italialaiskapellimestari Fabio Luisin sopimusta Dallasin sinfoniaorkesterin taiteellisena johtajana jatkettiin viidellä vuodella aina vuoteen 2029 saakka. Luisi aloitti tehtävässä viime syksynä. Hän johtaa tällä hetkellä myös Tanskan kansallista sinfoniaorkesteria ja toimii Zürichin oopperan kapellimestarina.

Columbia Artists -manageritoimiston kaatumisen jäljiltä on syntynyt uusi kansainvälinen klassisen musiikin agentuuri, New Yorkista käsin toimiva Arabella Arts, jonka ensikiinnityksiä ovat muun muassa kapellimestarit Mirga Gražinytė-Tyla, Michael Francis ja Ankush Kumar Bahl, viulisti Julian Rachlin ja 15-vuotias viulistikomeetta Alma Deutscher.

Jazzmuusikoita on poistunut vuoden alussa keskuudestamme:

Harvinaisten tuubaa soittavien jazzareiden joukkoon kuuluva Howard Johnson kuoli New Yorkissa 79 vuoden iässä 11. tammikuuta. Hän soitti muun muassa Charles Mingusin, Oliver Nelsonin, Gil Evansin ja Carla Bleyn orkestereissa ja toimi esikuvana myöhemmille vaskisoittajien sukupolville.

Pianisti Frank Kimbrough kuoli äkillisesti 30. joulukuuta 64 vuoden iässä New Yorkissa, syyksi epäillään sydänkohtausta. Kimbrough johti omia pienempiä yhtyeitään, mutta tunnettiin ennen kaikkea säveltäjä Maria Schneiderin moninkertaisesti Grammy-palkitun big bandin pitkäaikaisena pianistina.

Pianisti Bobby Few kuoli Pariisissa 6. tammikuuta 85 vuoden iässä. Amerikkalaissyntyinen Few teki ensin uraa synnyinseudullaan Clevelandissa ja myöhemmin New Yorkissa, kunnes muutti vuonna 1969 Pariisiin. Hänet tunnettiin ennen kaikkea eurooppalaisen vapaamman jazzin soittajana.