Viikkokatsaus 13/2021: Barcelonassa kokeillaan isoja konsertteja, nykymusiikin hautomo Mills College lopettaa

Johanna Rajamäki aloittaa Kuopio tanssii ja soi -festivaalin toiminnanjohtajana. © Kalle Saarela

Kuopio tanssii ja soi -festivaalin uutena toiminnanjohtajana aloittaa Johanna Rajamäki, seuraten vuodesta 1996 saakka tehtävässä toiminutta Anna Pitkästä. Rajamäki siirtyy festivaalin johtoon Tero Saarinen Companyn kansainvälisten suhteiden ja myynnin tehtävistä. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Lontoon City Universitystä ja kulttuurituottajaksi Turun humanistisesta ammattikorkeakoulusta. 

Kuopion kaupunginorkesterin, Savonia-ammattikorkeakoulun ja Kuopion konservatorion yhteinen West Side Story -musikaali perutaan tältä keväältä koronarajoitusten vuoksi – ei ainoastaan mahdollisten esitysrajoitusten vuoksi, vaan myös siksi, ettei musikaalia voi nykytilanteessa harjoitella. Asiasta kirjoitti Savon Sanomat.

Samaan aikaan Espanjassa tilanne on toisenlainen. Baijerin valtionooppera esitti Barcelonan Teatre del Liceussa Verdin Othellon Gustavo Dudamelin johdolla: 50 muusikkoa montussa, yhteensä 75 laulajaa lavalla (tosin vain kahdeksan ilman maskia) ja tuhannen hengen yleisö reilun 2000 paikan salissa. Lämpötila mitattiin ovella, maskipakkoisen yleisön saapumisajat oli porrastettu, väliaikatarjoiluja ei ollut mutta käsidesiä sitäkin enemmän. Samoin Barcelonassa järjestettiin rock-konsertti 5000 osallistujalle – ehtona aiemmin päivällä todettu negatiivinen koronatesti.

Yhdysvaltalaista musiikkikorkeakoulua Mills Collegea uhkaa sulkeminen. Yliopisto ilmoitti aikeistaan olla ottamatta uusia opiskelijoita ensi syksystä alkaen, syynä koronapandemian pahentama kalifornialaiskoulun taloustilanne. Mills Collegella on ollut maine avantgardistisen musiikin tyyssijana, jossa ovat opettaneet mm. Luciano Berio, Pauline Oliveros, Terry Riley ja Anthony Braxton ja jossa ovat opiskelleet mm. Steve Reich ja Dave Brubeck. Aiheesta kirjoitti New York Times.

Leipzigin kuuluisa Tuomaskuoro vastustaa avoimella kirjeellään uutta musiikinjohtajaansa. Bachin kotikirkon uudeksi Tuomaskanttoriksi valitun sveitsiläisen Andreas Reizen, 45, tilalle kuorolaiset haluaisivat mieluummin kuoron oman kasvatin David Timmin. BR-Klassik kirjoittaa, että vastustuksen epäillään johtuvan Reizen katolilaisuudesta, kun taas Tuomaskirkko on luterilainen.

Kiinnityksiä: Ranskalaiskapellimestari Stéphane Denève jatkaa sopimustaan yhdysvaltalaisen St. Louisin sinfoniaorkesterin johdossa. Denève, 49, aloitti tehtävässään vuonna 2019 ja uusi sopimus jatkuu kaudelle 2025–26 saakka. Denève on myös Brysselin filharmonikoiden taiteellinen johtaja ja päätti äskettäin kautensa Philadelphian orkesterin päävierailijana.

Kapellimestari-viulisti Thomas Zehetmair on nimetty ranskalaisen Auvergnen kansallisorkesterin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Nykyinen musiikinjohtaja Roberto Forés Veses jättää tehtävänsä kevätkauden jälkeen. Zehetmair on tällä hetkellä Stuttgartin kamariorkesterin ylikapellimestari ja Royal Northern Sinfonian kunniakapellimestari.