Musiikkiuutisia maailmalta 41/2020: Gramophone-palkinnot jaettu, kuorolaulua autoista käsin

Mirga Gražinytė-Tyla © Frans Jansen

Arvostettu brittiläinen klassisen musiikin lehti Gramophone on jakanut vuotuiset palkintonsa. Parhaan levytyksen palkinto meni kapellimestari Mirga Gražinytė-Tylalle, Birminghamin kaupungin sinfoniaorkesterille, Gidon Kremerille ja Kremerata Balticalle Mieczysław Weinbergin sinfonioiden nrot 2 & 21 levytyksestä. Elämäntyöpalkinnon sai viulisti-kapellimestari Itzhak Perlman, Vuoden artisti -palkinnon pianisti Igor Levit, nuoren artistin palkinnon sopraano Natalya Romaniw ja parhaan orkesterin palkinnon Philadelphian orkesteri.

Yhdysvaltojen itärannikolla on keksitty keino jatkaa kuoroharrastusta tiukoista koronarajoituksista huolimatta. Kuorolaiset parkkeeraavat autonsa lähekkäin ja saavat kukin käyttöönsä langattoman mikrofonin. Vastaanottimen päässä laulajat miksataan yhteen ja lähetetään signaali FM-lähettimellä autoradioiden vastaanottimiin. Viive ei tule tällöin laulamisen esteeksi. Aiheesta kirjoitti The New York Times.

Laulaja-lauluntekijä Nick Cave on tehnyt korona-aikana oopperan yhdessä belgialaissäveltäjä Nicholas Lensin kanssa. Cave tunnetaan parhaiten pitkäaikaisen yhtyeensä Nick Cave & The Bad Seeds tummanpuhuvasta rockista, mutta on myös säveltänyt musiikkia elokuviin sekä kirjoittanut libretton Lensin oopperaan Shell Shock vuodelta 2014. Tuore ooppera L.I.T.A.N.I.E.S. saa ensiesityksensä joulukuussa.

Kapellimestari Andris Nelsons pääsi osaksi harvinaisesta tapahtumasta: Leipzigin Gewandhaus-orkesteri ja Bostonin sinfoniaorkesteri, joissa molemmissa hän toimii ylikapellimestarina, ilmoittivat kumpikin samana päivänä jatkavansa Nelsonsin kautta. Kyseessä ei ollut täysin sattuma, sillä lehdistötiedote oli orkesterien yhteinen. Asiasta uutisoi Diapason.

Kuolinuutisia: Persialaisen musiikkiperinteen taitaja, laulaja Mohammed Reza Shajarian, kuoli 8. lokakuuta 80 vuoden iässä. Hän aloitti uransa teini-ikäisenä laulamalla radiossa ja tuli kuulluksi etenkin Iranin islamilaisen vallankumouksen jälkeen, kun persialaista klassista musiikkia alettiin tukea ja elvyttää. Shajarian palkittiin Unescon Picasso-palkinolla 1999 ja Mozart-mitalilla 2006; lisäksi hän oli kahdesti Grammy-ehdokkaana.

Unkarilainen sellisti Tamás Mérei on menehtynyt 47 vuoden iässä. Mérei toimi uransa aikana Budapestin musiikkikorkeakoulun professorina ja Savarian sinfoniaorkesterin taiteellisena johtajana.