Viikkokatsaus 9/19: Sibelius-Akatemia taiderankingin huipulla, Saariaho tulevan musiikkimuseon kunniagalleriaan, ynnä muita viikon uutisia

© Taideyliopisto

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on arvioitu QS World University Rankings -listauksessa maailman 12. parhaaksi esittävien taiteiden yliopistovertailussa. Neljättä kertaa aineittain järjestetty ranking on sisältänyt Sibelius-Akatemian kärjessä joka kerta, parhaimmillaan kuudentena. Arviot tehdään niin valmistuneita työllistävien työnantajien kuin akateemisten asiantuntijoiden lausuntojen mukaan; akateemisten asiantuntijoiden lausunnoissa Sibelius-Akatemia oli tänä vuonna neljännellä sijalla. Parhaaksi arvioitiin yhdysvaltalainen Juilliard School of Music.

Aamulehti uutisoi Tampereella tällä hetkellä vierailevan säveltäjä Kaija Saariahon valinnasta Pasilaan syksyllä avautuvan musiikkimuseon suomalaisen musiikin kunniagalleriaan, eräänlaiseen “Hall of Fameen”. Musiikkimuseoon tulee myös Saariahon tuotantoa esittelevä näyttelyosio. Saariaho on tähän mennessä toinen kunniagalleriaan nimetty taidemusiikkisäveltäjä Jean Sibeliuksen ohella.

Muusikkojen ääniteoikeuksia valvova Gramex jakoi viime vuonna korvauksia ennätykselliset 22 miljoonaa euroa. Tästä 10,3 miljoonaa meni taiteilijoille ja 11,7 miljoonaa tuottajille. Summa oli ennätyksellisen suuri osin siksi, että Gramex pääsi nyt ensimmäisen kerran jakamaan saman vuoden aikana kerättyjä korvauksia. Suurin potti tuli mediakäytöstä eli radio- ja tv-soitosta, toisella sijalla oli taustamusiikki.

50 vuotta täyttävä Tapiola Big Band juhlii pyöreitään Helsingissä Kaivohuoneella lauantaina 9.3. Juhlavuoden kunniaksi orkesteri on julkaissut Aviador-kustantamon kautta musiikkitoimittaja Matti Laipion kirjoittaman kirjan Mapesta kaikki alkoi – Tapiola Big Bandin tarina. Nimi viittaa Tapiola Big Bandin perustajaan Martti ”Mape” Lappalaiseen (1941-2011).

Ensi kesän Kaustisen 52. kansanmusiikkijuhlilla jälleen järjestettävä Konsta Jylhä –pelimannikilpailu palaa juurilleen ja nostaa kilpailuesitysten aiheeksi pelimanni Konsta Jylhän itsensä – sekä säveltäjänä että muusikkona. ”Konsta Jylhä -kilpailuissa on katsastettu suomalaisen kansanmusiikin nykytilaa sen korkeimmalta tasolta ja hyvin monelta eri kulmalta. On selvää, että nyt juhlavuonna keskitytään taas katselmuksen
legendaariseen nimipersoonaan”, toteaa tuomariston puheenjohtaja,
Musiikin edistämissäätiön johtaja Hannu Saha. Kilpailun järjestävät Kansanmusiikki-instituutti ja Kaustisen Pelimannitalo.