Viikkokatsaus 7/19: Sävelletty satukirja julki, orkesteritoimia ilmastonmuutosta vastaan ja muita viikon uutisia

Jonne Valtonen, Nazig Azezian, Katri Kirkkopelto ja Jussi Makkonen. © Lasten klasari ry

Viikkokatsaus on uusi Rondon verkkouutisten kategoria. Nimensä mukaisesti siinä julkaistaan tiivis kooste päättyvän viikon uutisista, jotta aiempaa useammat uutiset saisivat ajankohtaista näkyvyyttä.

Kansanmusiikki-instituutti on saanut Suomen Kulttuurirahastolta 100 000 euron apurahan kaustislaisen viulunsoiton aineettoman kulttuuriperinnön ohjelmakokonaisuuden toteuttamiseen vuosina 2019–2020. Laaja-alaisen kehittämiskokonaisuuden tavoitteena on rakentaa kaustislaisesta viulunsoitosta vaikutuksiltaan laaja-alainen suomalainen aineettoman kulttuuriperinnön kohde sekä siihen liittyvä kansalaisjärjestölähtöinen
aineettoman kulttuuriperinnön osaamisen ja asiantuntemuksen keskittymä. Kaustislainen viulunsoitto on ehdolla Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Sellisti Jussi Makkosen, pianisti Nazig Azezianin, kirjailija-kuvittaja Katri Kirkkopellon ja säveltäjä Jonne Valtosen yhteistyönä on syntynyt satukirja ja musiikkiteos Zachris Topeliuksen klassikkosadusta Lintu Sininen. Makkonen ja Azezian esittävät levytyksellä tarinaan pohjautuvan Valtosen sävellyksen Vaasan kaupunginorkesterin solisteina. Makkonen, Azezian ja Kirkkopelto ovat aiemmin tehneet yhdessä Soiva metsä – Jean Sibeliuksen matkassa -kuvakirjan, joka julkaistiin vuonna 2015. Levyn ja kirjan yhdistelmä jaettiin Opetusministeriön tuella jokaiseen Suomen alakouluun. Kirja julkistetaan Helsingin keskustakirjasto Oodissa 28.2. Makkonen ja Azezian esittävät teoksen Lieksassa 23.2. ja Kangasniemellä 24.2.

Helsinkiläisen Eloa-kulttuurikomppanian konserttisarja Eloa-klubilla kuullaan uutta suomalaista musiikkia laululle ja pianolle 15.2. Studio Linnunlaulussa Iris Hernandéz Topparin, Taavi Oramon sekä Matleena Nymanin esittämänä. Maleena Linjaman, Heta Ahon ja Turkka Inkilän taskukokoiset tarinat kohtaavat Kuulan, Rautavaaran ja Madetojan luontokuvat. 

Helsingborgin sinfoniaorkesteri on liittynyt ilmastonmuutoksen vastaiseen rintamaan orkesteri-instituutiolle poikkeuksellisella päätöksellä. Ruotsalainen orkesteri lakkaa tukemasta kapellimestarien ja vierailevien muusikoiden lentomatkustamista kaudella 2020–21, järjestäen kaikki matkat sen sijaan maitse (ja/tai meritse).

Viitasaaren Musiikin aika –nykumusiikkifestivaalin järjestämälle Kaija Saariahon sävellyskurssille on ollut festivaalin mukaan paljon mielenkiintoa. Hakuaika päättyy sunnuntaina 17.2. Camilla Hoitengan kamarimusiikkikurssille ja John Butcherin improvisaatiokurssille otetaan hakemuksia vastaan aina 17.3. saakka. Festivaali sekä sen yhteydessä olevat kurssit järjestetään heinäkuun alussa.

Virpi Hämeen-Anttilan Björk-kirjasarjaan perustuva musikaali Iloisten sielujen hotelli saa ensi-iltansa maaliskuun 28. päivä Aleksanterin teatterissa Helsingissä. Hämeen-Anttilan käsikirjoittama musikaali sijoittuu Pitkänsillan kahtiajakamaan porvarien ja työläisten 1920-luvun Helsinkiin. Musiikin on säveltänyt pianisti Jukka Nykänen ja ohjaajana toimii Reetta Ristimäki.