Viikkokatsaus 6/19: Nuoret viulu- ja laulukisaajat valittu, samoin vuoden kuoronjohtaja ja harmonikkataiteilija

Arkistokuvaa edellisestä Mirjam Helin -laulukilpailusta. © Heikki Tuuli

Viikkokatsaus on uusi Rondon verkkouutisten kategoria. Nimensä mukaisesti siinä julkaistaan tiivis kooste päättyvän viikon uutisista, jotta aiempaa useammat uutiset saisivat ajankohtaista näkyvyyttä.

Toukokuussa järjestettävään kansainväliseen Mirjam Helin -laulukilpailuun on valittu 62 laulajaa 475 kansainvälisen hakijan joukosta. Kilpailijat edustavat 22 eri kansallisuutta. Eniten kilpailijoissa on eteläkorealaisia (20), yhdysvaltalaisia (6) ja venäläisiä (5). Suomalaisia kilpailuun valittiin neljä: Jussi Juola, Aurora Marthens, Virva Puumala ja Henri Tikkanen.

Jyväskylässä 1.-6.3. järjestettävän valtakunnallisen Juhani Heinonen –viulukilpailun ilmoittautuminen päättyi 5.2., ja ilmoittautuneita oli enemmän kuin järjestäjät odottivat. Koko kilpailuun ilmoittautuneita oli 65, joista yksieräiseen 10–12-vuotiaiden sarjaan ilmoittautui 34, kaksieräiseen 13–15-vuotiaiden sarjaan 19 ja kolmieräiseen 16–24-vuotiaiden sarjaan 12 osallistujaa. Kilpailun järjestäjät ovat painottaneet tällä kertaa nuorimpienkin soittajien osallistumismahdollisuuksia, jota varten uusi yksieräinen sarjakin perustettiin.

Kokkolan Talviharmonikka-festivaali käynnistyi 10.2 ja jatkuu aina helmikuun 17. päivään saakka. Festivaalista voit tarkemmin lukea Rondon helmikuun numerosta: https://rondolehti.fi/rondo-lehti/suomessa_soi/talviharmonikka-yhdistaa-viihteen-virtuositeettiin/

Apocalyptica-yhtyeestä tunnettu sellisti Perttu Kivilaakso on säveltänyt Ilmajoen musiikkijuhlille ensi kesänä kantaesitettävän oratorion. Maailmanloppua käsittelevä tunnin mittainen orkesteriteos sisältää miehen ja naisen solistiroolit, joihin on kiinnitetty sopraano Mari Palo ja tenori Markus Nykänen sekä sooloviulun ja -sellon roolit, joissa ovat Linda Lampenius sekä Kivilaakso itse. Kantaesitys on 14. kesäkuuta.

Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry on valinnut 9.2. porvoolaisen Merzi Rajalan vuoden kuoronjohtajaksi 2019. Rajala tunnetaan erityisesti kysyttynä kuoroimprovisaation ja rytmisen/rytmimusiikkipohjaisen kuorolaulun opettajana sekä säveltäjänä ja sovittajana. Rajala on valmistunut Tanskan kuninkaallisesta musiikkiakatemiasta sekä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian GLOMAS-maisteriohjelmasta.

Suomi sijoittuu musiikkipsykologian tutkimuksessa maailman kuudenneksi eniten tutkimusviittauksia saavaksi maaksi, ja asukaslukuun suhteutettuna kirkkaaksi ykköseksi, kertoo Jyväskylän yliopisto. Alan tieteellisistä julkaisuista tehdyn bibliometrisen analyysin perusteella tuotteliaimpien musiikkipsykologien kymmenen parhaan joukossa on kaksi Jyväskylän yliopiston tutkijaa: Tuomas Eerola ja Petri Toiviainen. Eerola yltää kymmenen kärkeen myös eniten viitatuiden tutkijoiden joukossa.

Suomen Harmonikkaliitto on nimennyt 65 ehdokkaan joukosta vuoden harmonikkataiteilijaksi 2019 Henna-Maija Vannemaan. Huomionosoitus julkistettiin Harmonikkaristeilyllä 27.1.2019. 31-vuotias musiikin maisteri Vannemaa mm. johtaa Valtakunnallista Nuorten Harmonikkaorkesteria ja Jokilaaksojen Musiikkiopiston According to Rhythm –orkesteria sekä on ideoinut Nivalassa useana vuonna järjestetyn Palje+ –tapahtuman.

Jyväskylässä järjestettävä jazzkonserttisarja Jazz JKL Live on jatkunut tänä keväänä jo kahden konsertin voimin. Kuultavissa kevään aikana ravintola Popparissa ovat vielä mm. Jukka Eskola Soul Trion, Olavi Louhivuori Superpositionin! ja Jere Haakana Varjoston konsertit, joista viimeinen osana Jazzliiton kevään kiertuesarjaa.