Viikkokatsaus 15/2019: palkintoja mm. Spira Ensemblelle, Tytti Arolalle sekä Kotkan ja Haminan nuoriso-orkesterille

Säveltäjä Tytti Arola. Kuvalähde: artisti

Suomen Puhallinorkesteriliitto on myöntänyt Vuoden Puhallinorkesteri –tunnustuspalkinnon Kotkan ja Haminan Nuoriso-orkesterille. Tunnustus jaettiin Valtakunnallisilla Puhallinpäivillä Oulussa 6.4.2019. Vuoden puhallinorkesteri –palkinto myönnetään harrastemusiikin parissa toimivalle puhallinorkesterille, joka on erityisesti ansioitunut palkitsemisvuotta edeltävänä vuonna. “Orkesteri sai tunnustuksen Vuoden puhallinorkesteriksi, koska sen toiminta on ollut erittäin vilkasta ja monipuolista viime vuosina. Erityisesti A-orkesterin kuviomarssiesitykset omalla kotiseudulla ja Junior Tattoo –tapahtumassa, Saksaan suuntaunut ulkomaanmatka, kesäleiritoiminta ja aivan pienimpien oppilaiden Puhallinkoulun järjestäminen ovat tehneet toiminnasta erityisen vaikuttavaa”, kerrotaan tiedotteessa palkinnon perusteiksi.

Taideyliopiston ylioppilaskunta on myöntänyt järjestyksessään kuudennen Akateemisen kaunotaiteen palkinnon säveltäjä, äänitaiteilija ja muusikko Tytti Arolalle. Palkinto jaettiin lauantai-iltana 6.4. Teatterikorkeakoululla Taideyliopiston ylioppilaskunnan (TaiYo) 6-vuotisjuhlan yhteydessä. Usein kuuloaistin ulkopuolelle laajentuvan taidemusiikin lisäksi Arola on säveltänyt myös bändi- ja elokuvamusiikkia sekä toteuttanut mm. ääni-installaatioita ja spoken word -esitysten äänimaisemia. ”Arola on ainutlaatuinen säveltäjä ja äänitaiteilija. Vaikka hän tekeekin uraauurtavaa ja mullistavaa taidetta, on hänellä silti aina huumori mukana teoksissaan eikä hän ota itseään liian vakavasti. Arola on kertakaikkisen kekseliäs ja uutta luova taiteilija”, toteaa palkintolautakunta perusteluissaan.

Helsinkiläinen sekakuoro Spira Ensemble on voittanut jaetun ensimmäisen palkinnon nykymusiikki-sarjassa Tallinn International Choir Festivaleilla 11.-14. huhtikuuta 2019. Korkeatasoisen kilpailun ensimmäinen palkinto jaettiin Spira Ensemblen ja virolaisen Ellerheim Girls Choirin kanssa. Sekakuorosarjassa Spira Ensemble sai kolmannen sijan. Vuonna 2013 perustettua kamarikuoroa johtaa Kari Turunen.

Hiljattain nimenvaihdoksen läpikäynyt UMO Helsinki Jazz Orchestra (ent. UMO Jazz Orchestra) paransi kattavuuttaan viime toimintavuonna, kertoo orkesterin vuosikertomus. Konserttikävijöiden lukumäärä kasvoi noin 37%. Konserteissa kävi yhteensä 31 324 kuulijaa, minkä lisäksi radio- ja nettilähetykset tavoittivat noin 330 000 kuulijaa. Orkesteri esiintyi yhteensä 103 konsertissa, yleisötyötapahtumassa ja tilauskeikalla. Pitkän tappiollisen kauden jälkeen orkesterin talous oli toista vuotta plussan puolella.

Esittävien taiteilijoiden ja äänitetuottajien tekijänoikeusjärjestö Gramex ilmoitti vuoden 2018 tilitysten olevan ennätyksellisen kokoisia. Järjestö siirtyi järjestelmäuudistuksen vuoksi tilittämään esityskorvaukset kaksi kertaa aiempaa nopeammin, minkä tähden puolentoista vuoden siirtymäajan korvaukset jaettiin kerralla. 22 miljoonan euron äänitemusiikin potista 10,3 miljoonaa meni taiteilijoille ja 11,7 miljoonaa tuottajille.

Taidemaalari Helene Schjerfbeckistä on tekeillä ooppera, tiedottaa Pacific Productions Oy. Schjerfbeckin taiteesta ja elämästä kertovan fiktiivisen oopperan säveltää Johannes Kujansuu, joka kirjoittaa myös oopperan libreton. Oopperan ensi-iltaa kaavaillaan vuoden 2020 kesän oopperajuhille Italiaan.