Uusi lastenooppera Tonttulan lapsista saa ensi-iltansa huomenna

© Opera Tellus

Opera Telluksen uutuusooppera Tomtebobarnen (suom. Tonttulan lapset) saa huomenna 30. marraskuuta ensi-iltansa Helsingin Savoy-teatterissa. Muut esitykset ovat lauantaina ja sunnuntaina 1.-2.12. Ruotsalaisen Elsa Beskowin (1874-1953) vuonna 1910 julkaisemaan kuvakirjasatuun perustuvan lastenoopperan on säveltänyt Kimmo Ruotsala ja sen pääosissa ovat oopperalaulajat Monica Groop ja Juha Kotilainen. Parikymmenhenkisen roolituksen ja oopperaorkesterin lisäksi mukana on lapsikuoro sekä tanssia ja laulua opiskelevia nuoria. Esityskieli on ruotsi, ja esitykset on tekstitetty suomeksi.

“Ajatus tuli muutama vuosi sitten, kun olin pienten lasteni kanssa Tukholman Junibackenissa. Sinne oli rakennettu kirjan maailmaa, lasten mittakaavassa jättikoossa. Siitä tuli mieleen ooppera lapsille, jossa olisi vanha tarina ja perinteiset lavasteet ja puvut”, kertoo koko oopperan alullepanija, oopperalaulaja Tia Svanberg. “Eri produktioissa oli tullut mahtavia tyyppejä vastaan, joista oli mahdollisuus koota tähän dream team.” Säveltäjä Ruotsala valikoitui mukaan musiikkinsa melodisuuden ansiosta. “Halusimme jotain lapsille ja nuorille tutumpaa, ja siksi vaikutteita on elokuva- ja pelimusiikista. Lähtökohtana oli fantasiamaailmoihin sopiva musiikki.”

Ohjaaja Dan Söderholmin teatteriohjaukset olivat vakuuttaneet Svanbergin. Söderholmille kyseessä on ensimmäinen hänen ohjaamansa ooppera. Vaikutteita kuitenkin hän on ottanut rinnakkaisesta taiteenlajista. “Olen työskennellyt pitkään sairaalaklovnina ja klovnerian puolella sekä ohjannut paljon koko perheen esityksiä. Olen yrittänyt tuoda esitykseen mukaan klovneriaa: ei niin, että lavalla tehtäisin klovnitemppuja, vaan yleisökontaktin kautta. Näyttelijät ottavat suoraa katsekontaktia yleisöön ja reagoivat yleisöön, mikä on vieraampi asia oopperamaailmassa”, Söderholm kertoo. “Tällä tavoin saavutetaan paremmin lapsiyleisö. ‘Klovnin katse’ luo samaistumisen mahdollisuuden lapsen ja tekijän välille.”

Erityisen draamallisen juonen sijaan Beskowin kirjassa käydään läpi metsän vuodenajat tonttuperheen silmin jännittävine, hauskoine ja kauniine asioineen. “Olemme halunneet innostaa lapsia sekä lukemaan että taiteen pariin”, Svanberg kertoo. “Ilmaiseen kenraaliharjoitukseen tulee 600 lasta Helsingin alakouluista ja päiväkodeista, minkä lisäksi olemme lähettäneet oppimateriaalipaketin suomeksi ja ruotsiksi kaikkiin pääkaupunkiseudun alakouluihin ja päiväkoteihin.” Ensi keväänä ooppera esitetään myös Turussa, ja tunnusteluja on ollut myös muihin kaupunkeihin.