Uudenmaan leviämisvaihe keskeyttää konsertit, Muusikkojen liitto ottaa kantaa

Helsingin Musiikkitalon konserttisali. © Arno de la Chapelle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alue on tällä hetkellä siirtynyt kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen, ja yksi torjuntatoimenpiteistä on yleisötilaisuuksien rajoitus 20 henkeen kolmen viikon ajaksi alkaen 23. marraskuuta. Päätös on saanut teatterit keskeyttämään näytöksensä, ja myös konserttitoiminta käytännössä lakkaa. Muun muassa Helsingin kaupunginorkesteri ja Tapiola Sinfonietta ovat ilmoittaneet peruvansa seuraavan kolmen viikon konserttinsa, kun taas Radion sinfoniaorkesteri soittaa ohjelmiston striimilähetyksinä ilman yleisöä. Myös muun muassa We Jazz -festivaali peruttiin kokonaan.

Muusikkojen liitto on kannanotossaan kriittinen päätöstä kohtaan, sillä sen mukaan taiteen ja kulttuurin ala on kiinnittänyt erityisen hyvää huomiota hygienia- ja turvavälijärjestelyihin korona-ajan tapahtumissa, ja yhtä rajut rajoitukset eivät koske samalla tavalla muun muassa kauppoja tai ravintoloita.

“Toivottavaa — olisi, että rajoitukset kohdentuisivat sinne, missä niille on tarvetta. Vastuulliset, ammattikseen esittävän taiteen tilaisuuksia järjestävät konserttitalot, Kansallisooppera, teatterit, festivaalit ja pienemmät estradit ovat esimerkillisesti noudattaneet turvatoimia sekä yhdessä laatineet koko alaa koskevia ohjeita ja toimintamalleja. Siksi emme ihmettele, että kysymyksiä herää nyt siitä, miksi juuri niiden toimintaa päätetään rajoittaa”, liiton kannanotossa todetaan. “Rajoitusten mukaan kokoontuminen näyttää olevan mahdollista, kunhan siihen ei sisälly taidetta. On epäreilua, että sulkujen myötä vastuulliselta yleisöltä viedään tarjonta. Karaoken järjestämiseen ravintolassa eivät Uudenmaan rajoitukset vaikuta, mutta jos ammattitaiteilija laulaa tai soittaa, yleisömäärää on pudotettava kahteenkymmeneen, alle kannattavuusrajan.”