Turun seudulla kilpailtiin tänä viikonloppuna sekä sellonsoitossa että soitinrakentamisessa

Salon sellokilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kuvalähde: Sellosymposium ry

Turunmaalla urakoitiin tämän viikon lopulla oikein olan takaa, sillä seudulla pidettiin kahdet eri musiikkiin liittyvät kilpailut. Csilla Tuhkasen, Iida-Vilhelmiina Sinivalon, Eeva Rysän sekä sellistipariskunta Anna-Maaria ja Olli Varosen perustama Sellosymposium ry järjesti yhdessä Salon kaupungin kanssa 17.–20. lokakuuta ensimmäistä kertaa nuorille suomalaisille tai Suomessa vakituisesti asuville sellisteille tarkoitetun Salon sellokilpailun, josta Rondo kertoi jo lokakuun alussa Encore-sarjassaan. Kilpailussa miteltiin sellonsoitosta kolmessa eri sarjassa: 9–13-vuotiaiden ja 14–18-vuotiaiden sarjan lisäksi myös selloduosarjassa. Kilpailuun osallistui yli 60 sellistiä 28 eri paikkakunnalta, ja videokarsinnan jälkeen Saloon sai kutsun yhteensä 49 soittajaa, kaksi duoa mukaan lukien. Kilpailussa jaettiin rahapalkintoja sekä erikoispalkintoina esiintymis- ja opiskelumahdollisuuksia.

Nuorempien, 9–13-vuotiaiden sellistien sarjan voitti Saima Malmivaara (1 500 €) ja jaetulle toiselle palkinnolle ylsivät Iiris Kalliovirta sekä Eetu Pöyhönen (kummallekin 775 €). Lisäksi sarjassa jaettiin kolme erikoispalkintoa. Selloakatemian myöntämän opiskelupaikan saivat Malmivaara ja Kalliovirta. Lisäksi Malmivaara sai esiintymiskutsun Nauvon kamarimusiikkipäiville. Esiintymiskutsun Selloduo Varosen Helsingissä pidettävään 20-vuotisjuhlakonserttiin sai puolestaan Pöyhönen. Palkittujen lisäksi nuorempien sarjan finaalissa soittivat myös Aki Lindell ja Elias Sundqvist.

Vanhempien eli 14–18-vuotiaiden sarjassa puolestaan jaettiin ensimmäinen palkinto Oona Koivukankaan ja Maria Morfin Venäläisen kesken, molemmille 1 750 euroa. Kolmannelle sijalle itsensä soitti Alli Mankkinen (900 €). Sarjassa jaettiin myös neljä erikoispalkintoa. Selloakatemian myöntämät opiskelupaikat annettiin Koivukankaalle, Venäläiselle ja Mankkiselle. Esiintymiskutsun Nauvon kamarimusiikkipäiville saivat Koivukangas ja Venäläinen. Kodály-viikolle Helsinkiin sai esiintymiskutsun puolestaan Juho Peltonen ja RSO:n ystävien vuosikokouksen esiintymiskutsun Iiris Piri.

Duosarjassa ei annettu ensimmäistä palkintoa lainkaan, vaan toinen palkinto jaettiin Tuulia Hovin ja Aake Mantereen sekä Runo Järvisen ja Ester Nurmisen muodostamien duojen kesken, 500 euroa kummallekin duolle.

Tuomaristo keskittyi arvioinnissaan teknisyyden lisäksi nuorten potentiaaliin sekä lahjakkuuteen. “Kun kyse on kilpailusta, on meillä pakko olla tiettyjä arvioinnin elementtejä, mutta kaikessa pyritään silti nuorten onnistumiseen ja kannustavaan kehittämiseen” Olli Varonen totesi Turun Sanomille tiistaina 15. lokakuuta. Nuorempien sarjan tuomaristossa olivat Erkki Lahesmaa, Jukka Perksalo sekä Sinivalo. Vanhempien sarjan tuomaristossa puolestaan toimivat Rysä, Marko Ylönen ja Olli Varonen. Duoesitykset arvioitiin Rysän, Lahesmaan sekä molempien Varosten toimesta.

Sunnuntaina, 20. lokakuuta, Turussa puolestaan vietettiin suomalaisen viulun päivää. Turun ammattikorkeakoulun musiikkiakatemialla järjestetyssä tapahtumassa pidettiin myös kolmen vuoden välein järjestettävä kilpailu Suomen parhaasta viulunrakentajasta. Toisin kuin sellokilpailussa, soitinrakennuskilpailun osanottajat ovat jo ehtineet aikuiseen ikään. Kilpailussa arvioitiin jousisoittimia kolmessa eri sarjassa: viulut, alttoviulut ja sellot. Suomen viulunrakentajien yhdistyksen puheenjohtaja Tapio Vainisto kertoi Turun Sanomille kilpailun tason olleen tänä vuonna hyvä, vaikka osallistujien määrä jäikin vähäiseksi. Kilpailuun osallistui muun muassa turkulainen isä–poikakaksikko Rudolf ja Toni Belis, jotka myös menestyivät hyvin kilpailussa.

Isä Belis totesi Turun Sanomille Suomella olevan paitsi erinomaisia muusikkoja ja maailmankuuluja kapellimestareita, myös erittäin hyviä soitinrakentajia. “Suomessa jotkut ihmiset kuvittelevat, että mitä kauemmas Suomesta lähtee, niin sen parempi on viulu. Asia ei ole todellakaan näin. Suomalaisen viulunrakentamisen taso on kova”, isä Belis valisti Turun Sanomien toimittajaa.

Viulusarjan voiton vei poika Belis, jonka rakentama viulu arvioitiin myös käsityölaadultaan parhaaksi. Poika Belis palkittiin lisäksi erityiskunniakirjalla parhaasta äänestä. Martti Ylikankaan viulut saavuttivat muut viulusarjan palkintosijat. Sellosarjassa voittajaksi julistettiin puolestaan isä Belis. Toisena sellosarjassa palkittiin Martti Koistinen ja kolmantena Tuomo Boman. Alttoviulusarjassa sen sijaan ei jaettu ensimmäistä palkintoa lainkaan, vaan isä Belis ja Boman jakoivat alttosarjan toisen sijan. Kolmanneksi sijoittui Koistinen.

Äänituomareina kilpailussa toimivat Turun filharmonisen orkesterin muusikot Li Qi, Susanna Suorttanen, Sauli Kulmala sekä Andreas Helling. Soitinten käsityön laatua puolestaan arvioivat mestariviulunrakentajat Elisa Scrollavezza ja Andrea Zanre Italian Parmasta.

 

EDIT 22.10.2019 klo 00.40 – Korjattu ensimmäisessä kappaleessa Saloon kutsuttujen kilpailijoiden lukumäärä sekä lisätty maininta raha- ja erikoispalkinnoista. Lisäksi korjattu kilpailun tulokset, sillä uutisessa alunperin virheellisesti mainittu nuorten sarjassa annetun jaettu kolmas palkinto, ja lisätty palkintojen rahasummat sekä erikoispalkinnot ja niiden saajat. Lisäksi korjattu Alli Mankkisen nimi oikeaan muotoon ja tarkennettu eri kilpasarjojen tuomaristokokoonpanot.