Tšekkiläinen kapellimestari Jiří Bělohlávek kuollut

Bělohlávek tunnettiin erityisesti tšekkiläisen musiikin suurena tulkkina.

Tšekin filharmoninen orkesteri ilmoitti eilen, että heidän pitkäaikainen kapellimestarinsa Jiří Bělohlávek on kuollut vakavaan sairauteen 31. toukokuuta.

”On hänen ansiotaan, että viiden viime vuoden aikana Tšekin filharmoninen orkesteri on nauttinut erityislaatuista menestystä ja saavuttanut kunniapaikan kotimaassaan ja ulkomailla”, orkesteri kertoo tiedotteessaan. ”Jiří Bělohlávekin menehtymisen myötä menetettiin sekä suuri artisti että suurenmoinen ihminen.”

Jiří Bělohlávek syntyi Prahassa vuonna 1946. Musiikista varhain innostuneena hän liittyi jo neljän vuoden ikäisenä lasten kuoroon, ja otti pian tämän jälkeen piano- ja myöhemmin sellotunteja. Kapellimestariopinnot hän aloitti Prahan konservatoriossa ja esittävien taiteiden akatemiassa, voittaen Czech Young Conductors’ -kilpailun vuonna 1970.

Samana vuonna Bělohlávek ryhtyi johtamaan Tšekin filharmonista orkesteria ja sai paikan sen ylikapellimestarina 1990. Vuonna 1994 hän perusti johtamansa Praha Filharmonian ja toimi myöhemmin myös BBC Symphony Orchestran vierailevana johtajana ja ylikapellimestarina.

Bělohlávekin tunnettu erikoisala oli tšekkiläinen musiikki, sekä sen tunnetut että vähemmän tunnetut teokset. Oopperan saralla hänen huipentumansa oli Janáček: Suomen Kansallisoopperassa Bělohlávek vieraili vuonna 2003 johtamassa Katja Kabanován, pääosan esittäjänä Karita Mattila. Seuraavana vuonna hän vei teoksen Metropolitaniin New Yorkiin, jälleen Mattilan kera.

Bělohlávek kertomassa Tšekin filharmonisen orkesterin musiikista kaudella 2016–2017, joka jäi hänen viimeisekseen: