Tomas Djupsjöbackasta Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestari

Tomas Djupsjöbacka. © Elina Simonen

Vaasan kaupunginorkesterin uudeksi ylikapellimestariksi on valittu Tomas Djupsjöbacka. Hän aloittaa tehtävässä 1.1.2021 nykyisen ylikapellimestarin James Lowen päättäessä kautensa.

Djupsjöbacka (s. 1978) on soittanut sellistinä Meta4-jousikvartetissa lähes 20 vuotta ja Euroopan kamariorkesterissa 15 vuotta. Kapellimestariksi hän valmistui Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2017, johdettuaan orkesteridebyyttinsä vuonna 2013 Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin edessä. Djupsjöbacka on johtanut lähes kaikkia suomalaisia orkestereita ja toimii tällä hetkellä Lapin kamariorkesterin päävierailijana.

“Haimme ensisijaisesti erinomaisesta muusikkoa, joka tuntee sekä kansainvälisen että kotimaisen kentän todella perusteellisesti käytännön kautta. On myös tärkeää, että Vaasassa ylikapellimestari pystyy sujuvasti kommunikoimaan molemmilla kotimaisilla kielillä”, kertoo orkesterin intendentti Mia Huhta. Valinta tehtiin melko pian Djupsjöbackan toimittua Vaasan kaupunginorkesterin vierailevana kapellimestarina kuluvana syksynä.

“Jatkan yhä vierailuja muissa orkestereissa, mutta minulle on todella iso juttu päästä Vaasaan ylikapellimestariksi kehittämään kaupunginorkesterin soittoa, ohjelmistoa ja taiteellista linjaa nimenomaan pitkäjänteisesti”, Djupsjöbacka sanoo. “Koen, että tehtävänäni on hieman ravistella mielikuvia klassisen musiikin konsertista. Haluan houkutella vaasalaisia kokemaan ja aistimaan jotakin uutta ja erilaista.”

Djupsjöbackan kausi on kolmivuotinen, sisältäen kahden vuoden option. Ensi töikseen hän suunnittelee ohjelmaa keväältä peruuntuneen Mozartin Così fan tutte -oopperan tilalle.