Toivo Kuulan elämä taipuu oopperaksi

Toivo Kuulan elämän rakkaus oli hänen toinen vaimonsa, oopperalaulaja Alma Kuula (os. Silventoinen). Säveltäjä kuoli vain 34-vuotiaana, kun häntä ammuttiin päähän tappelun päätteeksi Viipurissa vuonna 1918.

”Hänessä oli suomalaisille epätyypillistä tulta ja temperamenttia.”

Säveltäjä Toivo Kuulan lyhyt ja dramaattinen elämä taipuu oopperaksi ensi kesänä Iittalan Musiikkijuhlilla. Sampsa Ertamon säveltämän pienimuotoisen kamariopperan on tilannut Iittalan Musiikin Kesä ry.

”Hänessä oli niin persoonana kuin säveltäjänä ehkä suomalaisille epätyypillistä tulta ja temperamenttia, joka osittain selittää myös hänen ennenaikaisen kuolemansa kapakkatappelun päätteeksi”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Nikkanen.

Kuula-oopperassa musiikillinen teksti on kokonaan Ertamon, eikä mukana kuulla Kuulan omia sävellyksiä.

”Musiikillisesti liikutaan minun maailmassani, vaikka aion kyllä kuunnella tarkkaan, missä kohdassa musiikin kentässä Kuula liikkuu”, Ertamo kertoo.

Oopperan libreton kirjoittaa Arto Myllärinen, joka myös ohjaa teoksen. Oopperan visuaalisuudesta vastaa Reetta Hulmi viemällä yleisön Kuulan aikakauden tunnelmaan mm. valokuvien ja filminpätkien avulla. Itse säveltäjän roolin esittäjää ei ole vielä julkistettu, mutta Kuulan toisen vaimon, Alma Kuulan roolissa laulaa Vilja Riutamaa.

”Rakkautta tulee tarinassa olemaan paljon, koska se oli selkeä voimavara Kuulalle. Romantiikkaa ei siis tarvitse keksiä, se oli tälle säveltäjälle kaikkein tärkeintä polttoainetta”, Myllärinen kertoo.

Iittalan Musiikkijuhlat järjestetään 10.–15.6.2018. Asiasta uutisoi ensimmäisenä ja tekijöitä haastatteli Hämeenlinnan kaupunkiuutiset -lehti.