Toista kertaa järjestettävällä RSO-festivaalilla sukelletaan Magnus Lindbergin tuotantoon

Radion sinfoniaorkesteri. © Veikko Kähkönen

Radion sinfoniaorkesterin järjestämä RSO-festivaali saapuu jälleen Helsinkiin neljän viikon ajaksi, tarkalleen 11.–31. lokakuuta. Festivaalin tämän vuoden teemana on säveltäjä Magnus Lindberg, jonka sävellyksiä RSO on esittänyt ensimmäistä kertaa jo vuonna 1981. Festivaalin ohjelmassa on monensorttista tarjottavaa: sinfoniakonserttien lisäksi festivaalilla voi kuulla oopperaa, kamarimusiikkia ja keskusteluja. Vierailevana orkesterina festivaalilla esiintyy Tapiola Sinfonietta.

Vaikka tämänvuotisena teemana onkin Lindberg, ei musiikillinen anti rajoitu pelkästään hänen sävellystuotantoonsa. Perjantaina 11. lokakuuta Musiikkitalossa pidettävässä avajaiskonsertissa korealaispianisti Seong-Jin Cho tulkitsee W. A. Mozartin, Franz Schubertin, Alban Bergin ja Franz Lisztin musiikkia soolopianolle. Vaikka konsertissa ei kuullakaan Lindbergin musiikkia, yhteys on kuitenkin olemassa. ”Kamppailin koko nuoruuteni sen valinnan kanssa, tuleeko minusta pianisti vai säveltäjä. Pianoresitaali on minulle henkilökohtaisesti hyvin läheinen konsertin muoto”, Linberg kertoo.

Perjantaina 18. lokakuuta viulisti Jaakko Kuusisto ja pianisti Laura Mikkola esittävät Temppeliaukion kirkossa yhdessä Tapiola Sinfoniettan kanssa Lindbergin ensimmäiset viulu- ja pianokonsertot. Säveltäjän itsensä johtamassa konsertissa kuullaan myös Suomen ensiesitys orkesteriteoksesta Shadow of the Future. Lindbergin musiikki nivotaan yhteen teosten väliin ripotelluilla Harrison Birthwistlen tekemillä Bach-sovituksilla. Yksi festivaalin huipentumista lienee perjantain 25.10. konsertti, jossa ylikapellimestari Hannu Lintu johtaa kulttimaineeseenkin kohonneen Kraftin sekä monumentaaliseen Auran.

Festivaali päättyy 30. ja 31. lokakuuta esitettävään, 1700-luvulla eläneen Christoph Willibald Gluckin taidonnäytteeseen Orfeus ja Eurydike. Ooppera on harvoin kuultava timantti, joka on aikanaan uudistanut varhaisen oopperan muodon. Nyt lokakuussa se on mahdollista kuulla barokkiekspertti Fabio Biondin johtamana. Ooppera ilmentää Lindbergin musiikillisia juuria, jotka kuuluvat musiikinhistorian janan toisesta päästä barokista. Orfeona konsertissa kuullaan mezzosopraano Caitlin Hulcupia, Eurydikenä sopraano Helena Juntusta ja Amorina sopraano Tuuli Lindebergiä

Mikäli et pääse paikan päälle kuuntelemaan, välittää Yle RSO-festivaalin konsertit Yle Radio 1:ssä, Yle Areenassa, Yle Teemalla sekä Yle TV1:ssä.