Teosto-palkintoehdokkaiksi valittiin tänä vuonna seitsemän teoskokonaisuutta

Säveltäjä Sami Klemolan teos on Escher on yksi tämän vuoden Teosto-palkinnon ehdokkaista. © Juha Nenonen

Vuodesta 2003 lähtien jaetun Teosto-palkinnon saajaehdokkaat julkistettiin tänään Hotelli Marskissa. Ehdokkaiksi valittiin seitsemän teoskokonaisuutta, jotka on joko julkaistu tai kantaesitetty vuoden 2019 aikana.

”Tänä vuonna raatiin tekivät vaikutuksen vahvojen jazz-julkaisujen määrä sekä tapa, jolla vanhoja perinteitä päivitetään ja sovelletaan aina uuteen aikaan ja uusiin yhteyksiin”, esiraadin puheenjohtaja, muusikko-musiikkitoimittaja Arttu Tolonen kertoo Teoston tiedotteessa.

Klassista musiikkia ehdokkaissa edustaa säveltäjä Sami Klemolan kolmen teoksen sarja on Escher, jota esiraati kuvailee “syvästi paradoksaaliseksi”. “Se tekee minimalismista maksimalistista, ambientista aggressiivista ja metelistä kaunista. Ennen kaikkea se on kuitenkin energinen ja elämäniloinen”, perusteluissa todetaan.

Muita palkintoehdokkaita ovat säveltäjä-harmonikkataiteilija Harri Kuusijärven ja sanoittaja Jaakko Laitisen tangokappaleet Lehtojärven Hirvenpää -levyllä, Okko Saastamoisen jazz-sävellykset OK:KO-yhtyeen Syrtti-levyllä, Josefiina Vannesluoman, Selma Savolaisen, Mikko Sarvanteen ja Sampo Kasurisen sävellykset ja sovitukset Sapphon, Edith Södergranin, Vannesluoman ja Savolaisen teksteihin lauluyhtye Signen levyllä To Sappho, Totte Rautiaisen ja jo kaksi Emma-palkintoa napanneen Jesse Markinin sävellykset ja sanoitukset Markinin levyllä Folk, pop-yhtye Sur-rurin Hattarahiukset-levyllä kuultavat Ville Vuorenmaan sävellykset ja sanoitukset sekä Vuorenmaan, Kimmo Pohjapellon ja Ville Laurilan sovitukset sekä Minja Kosken sävellykset ja sanoitukset levyllään M – Näytän missä asun.

Palkintoehdokkaat valinneeseen esiraatiin kuuluivat Tolosen ohella musiikkitoimittaja-tietokirjailija Mervi Vuorela, musiikkitoimittaja Lotta Emanuelsson, musiikintutkija-musiikkitoimittaja Mikael Mattila, toimittaja Katri Kallionpää, viulisti Eriikka Maalismaa sekä Måns Strömberg, joka tunnetaan paremmin dj Bunuelina.

Tänä vuonna 16. kertaa jaettava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimmista taidepalkinnoista, ja se myönnetään 1–4 teokselle. Mikäli palkinto myönnetään vain yhdelle teokselle, on palkintosumma 25 000 euroa. Jos palkinto jaetaan useammalle, voi jaettava rahamäärä olla kokonaisuudessa enintään 40 000 euroa.

Lopullisen palkinnonsaajan tai -saajat päättää viisihenkinen tuomaristo, jonka tänä vuonna muodostavat viime vuoden Teosto-palkinnon voittajat Sebastian Hilli, Stina Koistinen ja Nicolas ’Leissi’ Rehn sekä Teoston johtoryhmän kutsumana Yleisradion luova johtaja Ville Vilén ja kapellimestari Dalia Stasevska. Palkinnonsaaja tai -saajat julkistetaan Helsingin Musiikkitalossa torstaina 23. huhtikuuta.