Taiteiden valtionpalkinnot myönnettiin tänään – mm. Camilla Nylundille musiikin valtionpalkinto

Camilla Nylund on yksi tämän vuoden valtionpalkinnonsaajista. © Anna S.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen jakoi tänään valtionpalkinnot neljälletoista alallaan ansioituneelle taiteilijalle Kansallisoopperassa Helsingissä. Musiikin valtionpalkinnon (14 000 €) saivat oopperalaulaja, sopraano Camilla Nylund sekä muusikko Paula Vesala. Lastenkulttuurin valtionpalkinto (30 000 €) puolestaan myönnettiin räppäri Ailu Vallelle.

Palkinnon saamisen perusteluissa Nylundia kuvaillaa yhdeksi aikamme kysytyimmistä kansainvälisistä oopperataiteilijoista, joka esiintyy säännöllisesti keskeisissä oopperataloissa. Hän on perustelujen mukaan myös muun muassa “tunnustettu ja vahva Richard Straussin musiikin tulkitsija”. Lisäksi Wienin valtionooppera myönsi tänä vuonna Nylundille kamarilaulajan arvonimen. Vesalaa puolestaan kuvaillaan monilahjakkaaksi visionääriksi. Vesalan yhdessä Mira Luodin sekä Jori Sjöroosin kanssa perustama PMMP-yhtye nähdään suurena 2000-luvun alun sukupolvikokemuksena. Perustelujen mukaan Vesala on muusikkona myös laaja-alainen, josta mainitaan esimerkkinä ensi keväänä ensi-iltansa saava Kansallisoopperan Opera Beyond -tilaus, “jossa Vesalan ja Esa-Pekka Salosen yhteistyönä syntyy immersiivistä teknologiaa hyödyntävä teos”.

Valtionpalkinnoista suurimman, lastenkulttuurin palkinnon myöntämistä Vallelle taas perustellaan rap-musiikin erityisasemalla nuorten maailmassa. Perustelujen mukaan Vallen taiteellinen työskentely ei ole pelkästään monitaiteista vaan myös monikulttuurista. “Vallen työ taiteilijana vahvistaa vähemmistökieliin kuuluvien lasten ja nuorten identiteettiä: jokaisella on oikeus omakieliseen taiteeseen.” Suomen ja englannin lisäksi Valle luo musiikkia myös pohjoissaameksi.

Taiteen edistämiskeskuksen (Taiken) asiantuntijoina toimivat valtion taidetoimikunnat päättävät vuosittain taiteenalansa valtionpalkinnoista, jonka voi saada taiteilija, taiteilijaryhmä, taidekriitikko, taidejournalisti tai taiteenalalla toimiva yhdistys tai muu yhteisö tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä, pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta taiteen alan hyväksi. Lastenkulttuurin valtionpalkinnosta puolestaan päättää Taiken johtaja Paula Tuovinen.