Syötävät sävelet sai kunniamaininnan

Historiallisten säveltäjien kulinaristiset mieltymykset saivat erityishuomiota Turun Ruoka- ja Kirjamessuilla.

Turun Kirjamessut ja Turun Ruoka- ja viinimessut järjestettiin yhtäaikaa Turun Messukeskuksessa 6.–8.10. Molemmat messut perustivat viime vuonna yhteisen Kirja á la carte – Book á la carte -tunnustuspalkinnon, joka jaetaan fiktiiviselle teokselle, jossa yhdistyvät molempien messutapahtumien ydinaiheet, kirja ja ruoka.

Viime vuonna ensimmäisen Kirja á la carte -palkinnon sai dekkarikirjailija Donna Leon, joka tunnetaan paitsi jännitystarinoistaan, myös niissä esitellyistä kulinaarisista nautinnoista. Tänä vuonna palkinto jaettiin toimittaja Heikki Valkamalle tämän gastrodekkariksi kutsutusta romaanistaan Pallokala. Erityisen kunniamaininnan raadilta sai kuitenkin musiikintutkija ja kirjoittaja, Rondon kolumnistinakin tunnettu Susanna Välimäki.

Susanna Välimäki.

”Tänä vuonna raatia kuitenkin ihastutti tavattomasti myös yksi ruokaa käsittelevä tietokirja, joka tietoviisaasti, etten sanoisi oppineesti, hauskasti ja huomattavalla kulinaarisella osaavuudellaan näyttää, miten tärkeää roolia ruoka – ja toisinaan juomakin – on näytellyt musiikin historian suurten nerojen elämässä ja heidän luomistyönsä polttoaineena ja kiihokkeena”, kunniamaininnan antanut raati kertoo.

”Tätä kirjaa lukiessa – ja sen taustalla olevia radio- ja tv-sarjoja seuratessa – paitsi viisastuu ja viihtyy, löytää hyvin viitoitetun tien sekä keittiön että musiikin maailmoihin. Vaikkapa laittamaan risotto alla milanesea Verdin tapaan Aidan upeitten aarioitten soidessa taustalla. Tästä viehtyneenä raati päätti antaa kunniamaininnan Susanna Välimäelle ja hänen kirjalleen Syötävät sävelet.”

Susanna Välimäki kirjoittaa Syötävät sävelet -blogia, joka inspiroi kirjan. Välimäen kolumnit Rondoon löydät täältä.