Suomen musiikkineuvosto vetoaa irakilaismuusikon puolesta

Kansallisteatterin Toinen koti on dokumentaarinen teatteriesitys, joka kysyy mikä koti on. Voiko taide olla yhteinen koti eri puolilta maailmaa tulleille henkilöille? © Tuomo Manninen, Kansallisteatteri

Muusikko Ali Saed esiintyy parhaillaan Suomen Kansallisteatterissa, mutta maahanmuuttovirasto kieltää häneltä turvapaikan: “Paluu on muuttunut entistäkin vaarallisemmaksi.”

Kansallisteatterin Toinen koti -esityksen pääroolissa nähtävää muusikko Ali Saedia uhkaa pakkopalautus Irakiin.

Saed on irakilainen laulaja, joka on kasvanut muusikkosuvussaan arabialaisen musiikkitradition osaajaksi ja esiintynyt Suomessa mm. Etnosoi! -festivaalilla. Saedia on vainottu kotimaassaan muusikon ammattinsa vuoksi. Silti Suomen maahanmuuttovirasto totesi päätöksessään, ettei Saediin kohdistu Irakissa henkilökohtaista uhkaa.

”Aliin muusikkouden vuoksi kohdistuvaa uhkaa ei ole tutkittu eikä tunnistettu turvapaikkaprosessissa”, Musiikkineuvosto kertoo vetoomuksessaan. ”Lisäksi paluu Irakiin on muuttunut entistäkin vaarallisemmaksi Suomessa tehdyn näkyvän ja kantaaottavan taiteellisen työn vuoksi.”

Musiikkineuvosto, Muusikkojen liitto, Maailman Musiikin Keskus, Kansallisteatteri ja Artists at Risk vetoavat Suomen viranomaisiin, ettei Alia lähetetä Irakiin odottamaan päätöstä korkeimmalle hallinto-oikeudelle jätettyyn valitukseen.

”Palauttaminen Irakiin ei ainoastaan johtaisi hengenvaaraan ja vainoon, vaan myös loukkaisi Alin ilmaisunvapautta pakottamalla hänet tilanteeseen, jossa työskenteleminen musiikin esittäjänä olisi täysin mahdotonta. Palauttaminen tukisi sitä ilmaisunvapauden ja ammatin harjoittamisen vapauden rajoittamista, jonka kohteeksi Ali on kotimaassaan joutunut.”

Yle uutisoi eilen miehestä, joka tapettiin Bagdadissa vain muutama viikko sen jälkeen, kun mies oli saanut Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen ja käännytetty takaisin Irakiin.