Suomalainen mieskuorolaulu täyttää 200 vuotta

Helsingissä toimiva, vuonna 1838 perustettu Akademiska Sångföreningen on Suomen vanhin mieskuoro. © Emil Floman

Tänä vuonna juhlitaan suomalaisen mieskuorolaulun 200-vuotista taivalta. Suomalaisen mieskuorotoiminnan katsotaan alkaneen vuonna 1819, kun Uppsalassa mieskuorotoimintaan tutustunut Johann Pippingsköld (1792-1832) perusti Turkuun Sångsällskapet-mieskuoron. Vanhimmat yhä toiminnassa olevat mieskuorot ovat 181 vuotta täyttävä Akademiska Sångföreningen sekä 141 vuotta täyttävä Muntra Musikanter. Vanhin suomenkielinen mieskuoro on vuonna 1883 perustettu Ylioppilaskunnan Laulajat.

Suomen Mieskuoroliitto on jo viime vuoden syksyllä lanseerannut kampanjan mieskuoroille pyöreiden vuosien juhlimiseksi, toivoen, että mieskuorolaulun tulevaisuus näkyy ja kuuluu rohkeina ja innovatiivisina konsertteina juhlavuoden aikana. Juhlavuoden suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Juhlavuodesta ja siihen liittyvistä mieskuorojen konserteista saa lisätietoa osoitteessa https://mk200.fi/

Tänä viikonloppuna 8.-9.3 vietetään Tuusulan Gustavelundissa Suomen Mieskuoroliiton Talvipäiviä, jotka sisältävät niin opetusta, verkostoitumista, yhdessä laulamista kuin liiton vuosikokouksen. Lauantaina Tuusulan kirkossa kuullaan Tuusulan Mieslaulajia Taina Piiran johdolla sekä Suomen Mieskuoroliiton edustuskuoroa Liiton Miehiä Paavo Hyökin johdolla.