Sinfoniaorkesteri perusti ensemblen vammaisille muusikoille

© BSO

Change Makers -yhtye esittelee joukon ammattimuusikkoja, jotka osoittavat, että rajat ovat vain päässä.

The BSO Change Makers -projekti alkoi kesäkuussa 2017, kun kapellimestari James Rose aloitti 18 kuukauden harjoittelun Bournemouthin sinfoniaorkesterissa (BSO). Projektin tarkoituksena oli luoda orkesteriin uusi, pysyvä ensemble, johon otettaisiin mukaan vain vammaisia ammattimuusikkoja.

”Koesoittojen yhteydessä tapasimme ympäri maailmaa tulleita, hyvin monella tavalla lahjakkaita muusikkoja”, Rose kertoo BSO:n tiedotteessa. ”Change Makers -ensemble aikoo esittää monenlaista ohjelmistoa korkealla laadulla ja tehdä myös yleisötyötä muiden BSO:n yhtyeiden tavoin.” Nimi Change Makers ei ole vakiintunut, vaan yhtyeelle valittu virallinen nimi ilmoitetaan myöhemmin.

Koesoitoissa ensemblen soittajiksi valikoituivat viulua ja alttoviulua soittava Siobhan Clough, perkussionisti Phillip Howells, sellisti Roger Preston, huilisti Kate Risdon, klarinetisti Matthew Scott ja erityissoittimen, linnstrumentin soittaja Charlotte White. Ensemblea johtaa James Rose. Mukaan otettiin myös kaksi säveltäjää: yhtyeen residenssisäveltäjäksi kutsuttiin Alexander Campkin ja avustavaksi nuoreksi säveltäjäksi Lucy Hale.

Yhtyeen jäsenillä on erilaisia vammoja, jotka eivät silti estä heidän muusikkouttaan. Kyfoosista kärsivä sellisti Roger Preston soittaa jälleen kivuliaan luuydinsyövän jälkeen. Huilisti Kate Risdonilla on näkövamma, klarinetisti Matthew Scottilla on diagnosoitu Aspergerin syndrooma ja pakko-oireinen häiriö. James Rose johtaa liikerajoitteidensa vuoksi orkesteria päällään – tehtävä, johon hän on suunnitellut itse erityisen tahtipuikonpidikkeen. Ensemblen jäsenet on esitelty tarkemmin orkesterin sivuilla.

Bournemouthin sinfoniaorkesterista tuli näin maailman ensimmäinen sinfoniaorkesteri, joka on perustanut oman ensemblen vammaisille ammattimuusikoille pysyväksi osaksi orkesterinsa ydintoimintaa. Ensemble aikoo konserttien lisäksi pitää työpajoja vammaisille ja ei-vammaisille nuorille ja aikuisille.

BSO:n toimitusjohtaja Dougie Scarfe iloitsee kovasti uudesta aluevalloituksesta: ”Tiedän, että tämä uusi yhtye auttaa edistämään diversiteettiä taiteissa ja koko yhteiskunnassa, tehden musiikkia kaikille saavutettavammaksi”.