Sibelius Singing -kilpailu järjestetään ensi keväänä duokilpailuna

Edellisellä kerralla kilpailu järjestettiin perinteisenä laulukilpailuna. Kuvassa vuonna 2015 neljänneksi laulanut mezzosopraano Dede Tuuri yhdessä pianisti Kristian Attilan kanssa. © Heikki Tuuli

Järvenpään Sibeliusviikot ry järjestää ensi keväänä jälleen kansainvälisen Sibelius Singing -kilpailun. Kilpailu on järjestetty jo kolme kertaa aiemmin: vuosina 2007, 2011 ja 2015. Järvenpää-talossa 25.–28.3.2020 pidettävä kilpailu järjestetään aiemmista vuosista poiketen nyt ensimmäistä kertaa duokilpailuna laulajille ja pianisteille. Kilpailu on avoin kansalaisuudesta riippumatta kaikille lied-duoille, joiden molemmat osapuolet ovat syntyneet vuonna 1985 tai sen jälkeen. Kilpailuun valitaan noin 30 duoa nauhakarsinnan perusteella ja hyväksyttyjen nimet julkistetaan joulukuun puolessa välissä.

Laulukilpailu muutettiin duokilpailuksi kilpailun taiteellisen johtajan, laulutaiteen professori Petteri Salomaan aloitteesta. Salomaan mukaan suomalaisessa laulukilpailukentässä oli selvästi tilausta kansainväliselle laulu–pianokamarimusiikkiin keskittyvälle ja Sibeliuksen laulutuotantoa painottavalle kilpailulle. Kilpailussa ei kuitenkaan kuulla pelkästään Sibeliuksen lauluja, vaan parien tulee esittää myös muuta pohjoismaista sekä saksalaista lied-tuotantoa.

Lied syntyi 1800-luvun Saksassa taidemusiikin lajina, joka puhtaimmassa muodossaan tarkoittaa yhdelle lauluäänelle ja pianolle sävellettyjä teoksia. Siinä runo ja musiikki kietoutuvatkin tiiviiksi liitoksi. Niinpä siis Suomen ainoassa kansainvälisessä laulaja–pianistipareille tarkoitetussa kilpailussa arvioidaan laulajan ja pianistin esitystä kokonaisuutena. Kilpailun 15 000, 7 500 ja 5 000 euron palkinnot myönnetään duoille, ja palkintosummat jaetaan duon osapuolten kesken. Kilpailusuorituksia tulee arvioimaan tuomariston puheenjohtaja pianotaitelija Gustav Djupsjöbacka yhdessä sopraano Soile Isokosken, mezzosopraano Randi Stenen, basso-baritoni Andreas Schmidtin sekä pianotaitelija Bengt Forsbergin ja Iain Burnsiden kanssa.