Savonlinnan Oopperajuhlien uusi taiteellinen johtaja on Ville Matvejeff

Ville Matvejeffin kausi Turun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana päättyy tänä vuonna. © Antti-Jussi Savolainen

“Tulen keskittämään energiani tarinankerronnan vaalimiseen.”

Kapellimestari Ville Matvejeff on nimitetty Savonlinnan Oopperajuhlien seuraavaksi taiteelliseksi johtajaksi. Nykyisen taiteellisen johtajan Jorma Silvastin kausi päättyy vuonna 2019. Ensimmäinen Matvejeffin suunnitelema ohjelmisto nähdään siis kesällä 2020.

“Ville Matvejeff on näkemyksellinen ja monipuolinen muusikko, jolla on jo hyvin vahvoja näyttöjä sekä taiteellisesti että taideyhteisön johtamisesta. Hänellä on hyvät kansainväliset verkostot, erinomainen strateginen ote ja innostavaa karismaa”, perustelee Oopperajuhlien hallituksen puheenjohtaja Petteri Walldén. ”Hänellä on myös selkeä näkemys Oopperajuhlien taiteellisesta kehittämisestä.”

Matvejeffin nelivuotinen kausi taiteellisena johtajana alkaa 1.9.2019. Sopimus sisältää myös option kahdesta jatkovuodesta kesille 2024–2025. Matvejeff jatkaa yhä Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina ja työskentelee tehtävänsä alkamiseen asti myös Kroatian kansallisoopperan päävierailijana ja musiikillisena neuvonantajana.

“Taiteellisena johtajana pidän tärkeimpänä tehtävänäni korkeimman kansainvälisen tason oopperaelämysten toteuttamista niin tutuissa kuin uudemmissakin formaateissa. Tarinankerronta on aina kiehtonut minua oopperassa, ja sen vaalimiseen tulen keskittämään energiani Oopperajuhlilla”, Matvejeff kertoo.

Matvejeffille on vuosien varrella kerääntynyt kokemusta taiteellisena johtajana, kapellimestarina, säveltäjänä, pianistina ja korrepetiittorina. Viime vuonna hän johti viime Oopperajuhlilla Aulis Sallisen kantaesitysteoksen Linna vedessä ja Wagnerin Parsifalin konserttiesityksen Turun musiikkijuhlilla. Matvejeff on toiminut myös perustamansa ja teknologisesti innovatiivisia oopperaesityksiä luoneen New Generation Opera -ryhmän taiteellisena johtajana. Uransa hän aloitti Tukholman kuninkaallisen oopperan korrepetiittori-apulaiskapellimestarina ja Malmön oopperan kapellimestarina.