Savonlinnan oopperajuhlat varautuu kesään turvavälein, Kuningas Roger perutaan

Savonlinnan oopperajuhlat ovat tiedottaneet ensi kesän festivaaliin liittyvistä toimenpiteistä. Koronavirustilanteen muutoksista seuraavan seitsemän kuukauden aikana ei voi vielä tietää, joten festivaali pelaa varman päälle ja on turvavälejä luodakseen ilmoittanut vähentävänsä Olavinlinnan esityskohtaista yleisömäärää 1200:een tavanomaisen 2200 katsojan sijasta.

”Vaikka heinäkuuhun on vielä aikaa ja koronatilanne ehtii elää, kuukauden mittaisen kansainvälisen festivaalin järjestelyt vaativat päätöksiä nyt. Tärkeintä on yleisön, henkilökuntamme, yhteistyökumppaneidemme ja seutukunnan asukkaiden terveys”, sanoo festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Myös kuoron ja orkesterin kokoa rajoitetaan virusriskin vähentämiseksi henkilökunnan puolella. Suunnitellun uutuustuotannon, Karol Szymanowskin Kuningas Rogerin kohdalla esittäjistöä eivät oopperajuhlat ole halunneet supistaa, joten esitykset perutaan. Pienentyneen katsomon mukanaan tuoma lipputulojen supistuminen tekee myös uutuusproduktiosta taloudellisesti kannattamattoman.

Kuningas Rogerista tekee upean juuri sen uhkea sointi. Se vaatii yhtä aikaa näyttämölle ja orkesterimonttuun yli kaksisataa esiintyjää. Kuningas Rogerin tapauksessa esiintyjäjoukon supistaminen olisi liian raskas taiteellinen kompromissi”, perustelee taiteellinen johtaja Ville Matvejeff