Puhelintekoäly osallistui orkesteriteoksen säveltämiseen

© Maija Hyötyläinen / Republic of Communications

28. marraskuuta Wienin Musikverein-konserttitalossa esitettiin Huawei-teknologiayhtiön tuottama Sound of Light -orkesteriteos, jonka musiikki syntyi osittain tekoälyn tuottamana. Tietokoneen säveltämästä orkesteriteoksesta ei kuitenkaan täysin ole kyse: Kjetil Skoglin Tromssan lähellä Norjassa kuvaamia revontulivideoita syötettiin Huawein Mate 20 Pro -puhelimeen. Puhelimen tekoäly sovelsi ja varioi säveltäjä Mark Sayfritzin kirjoittamia musiikillisia fraaseja saamansa visuaalisen syötteen mukaisesti reaaliajassa syntetisaattoreihin yhdistettynä.

Mistään spektrianalyysistä ei kuitenkaan ollut kyse, eli kuva ei suoraan kääntynyt äänispektriksi, saati ollut tietokoneen vapaa tulkinta vailla ihmisrajoitteita: musiikki oli elokuvamaisen diatonista ja rytmisesti tasasykkeistä, ostinatoihin painottuvaa. Nähtäväksi jää, lieneekö Huaweilla tavoitteita julkaista vaikeatajuisempaa, mikrotonaalisuuden ja -polyfonian sallivaa tekoälymusiikkia.

Kantaesityksessä kapellimestari James Shearman johti Synchron Stage Orchestraa. Video esityksestä on katsottavissa täältä alkaen kohdasta 29:37.