Pro Finlandia -mitalit tänä vuonna neljälle muusikolle

Sopraano Mari Palo on yksi tämän vuoden Pro Finlandia -mitalin saajista. © Kira Glushckoff

Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitalin saajat julkistettiin tänään ja 13 mitalin saajan joukossa on neljä muusikkoa: sopraano Mari Palo, säveltäjä Anssi Tikanmäki, säveltäjä-sanoittaja Jukka Kuoppamäki sekä säveltäjä ja musiikkikasvatuksen lehtori Soili Perkiö. Lisäksi Suomen Leijonan ensimmäisen luokan komentajamerkki myönnetään kapellimestari Esa-Pekka Saloselle.

Palo on konsertoinut useimpien kotimaan orkestereiden solistina sekä esimerkiksi Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Japanissa. Toisin kuin moni muu suomalainen laulaja, Palon ura on rakentunut pääsääntöisesti suomalaisten tuotantojen varaan. Palon ura oopperalaulajana alkoi 20 vuotta sitten Kansallisoopperan Figaron häiden Barbarinana. Hän on uransa aikana tehnyt töitä monipuolisesti eri tyylien parissa niin taidemusiikin kuin kevyemmän musiikin saralla. Perkiö on puolestaan luonut merkittävän uran pedagogina, luennoitsijana, oppimateriaalin tuottajana sekä esittävänä ja luovana taiteilijana. Perkiöllä on hyvin merkittävä rooli suomalaisen lastenmusiikin luojana ja hänet onkin palkittu Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla vuonna 2009 yhdessä Hannele Huovin kanssa muun muassa uraauurtavasta ja innostavasta työstä lapsiperheiden loru- ja lauluperinteen uudistamisessa ja vaalimisessa.

Alunperin musiikinopettajaksi Sibelius-Akatemiasta valmistunut Tikanmäki tunnetaan kenties parhaiten hänen Mika Kaurismäen Klaani-elokuvaan säveltämästä musiikistaan. Tikanmäki on säveltänyt musiikkia myös muiden suomalaisten ohjaajien pitkiin elokuviin sekä useisiin vanhoihin mykkäelokuviin. Vuodesta 1986 hän on johtanut mykkäelokuvien säestämiseen erikoistunutta Anssi Tikanmäki Film Orchestraa, joka on vieraillut Suomen suurimpien kaupunkien lisäksi muissa pohjoismaissa ja muualla Euroopassa sekä Japanissa. Tämän vuoden heinäkuussa 60-vuotista uraansa juhlistanut Kuoppamäki taas on tunnettu iskelmämusiikin saralla.

Pro Finlandia -mitaleja on myönnetty vuodesta 1945 lähtien taiteilijoille ja kirjailijoille. Kunniamerkin myöntää ritarikunnan suurmestarina toimiva tasavallan presidentti. Vuosien saatossa sen ovat saaneet erityisesti useat kapellimestarit ja oopperalaulajat, muun muassa kapellimestarit Hannu Lintu, Sakari Oramo, Osmo Vänskä sekä laulajat Soile Isokoski ja Karita Mattila.