Pitkäaikainen balettijohtaja eläköityy – syytteitä pahoinpitelyistä ja häirinnästä

Peter Martins ehtiä toimia New York City Balletin johdossa lähes 40 vuotta. © ChanceYeh/ FilmMagic

Useat tanssijat syyttävät tanskalaista balettijohtajaa fyysisistä ja sanallisista pahoinpitelyistä.

New York City Ballet -baletin johtaja Peter Martins, 71, ilmoitti uudenvuodenpäivänä eläköitymisestään. Päätöksen taustalla ovat ilmeisesti syytökset fyysisestä ja sanallisesta pahoinpitelystä sekä seksuaalisesta häirinnästä.

Joulukuun alussa 2017 New York City Ballet ja School of American Ballet, jossa Martins opettaa, saivat nimettömän kirjeen, jossa Martinsia syytettiin seksuaalisesta häirinnästä. School of American Ballet ilmoitti tällöin asettavansa oppilaiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin etusijalle, ja poisti Martinsin työtehtävistään. Molemmat organisaatiot ovat ilmoittaneet tutkivansa syytettä yhdessä organisaatioista riippumattoman lakitoimiston kanssa.

Yksi fyysisestä ja sanallisesta pahoinpitelystä Martinsia syyttänyt on New York City Balletin soolotanssijana työskennellyt Jeffrey Edwards. Edwards kertoi hiljattain The New York Times -lehdelle Martinsin pahoinpidelleen häntä. Martins teki valituksen pahoinpitelystä balettiryhmän johdolle ja alansa liitolle (American Guild of Musical Artists) jo vuonna 1993. Liitto on vahvistanut Edwardsin tehneen ilmoituksen. Ilmeisesti silti juuri mitään ei tehty asian eteen: Martins jatkoi baletin johdossa ja Edwards jätti organisaation pian ilmoituksen tekemisen jälkeen. Nykyään Edwards työskentelee tanssinopettajana Juilliardissa.

Muita valituksen tehneitä ovat mm. Martinsin entinen oppilas Victor Ostrovsky ja tanssija Alina Dronova. Ostrovsky kertoi Martinsin hermostuneen häneen, kun hän 12-vuotiaana pelleili kenraaliharjoituksissa muiden lasten kanssa. Martins tarttui Ostrovskya lujasti niskasta ja riepotteli tätä rajusti koko tanssijaryhmän nähden. “Tuntui siltä, että hän lävisti lihakseni. Aloin itkeä ylettömästi.” Ostrovsky tunsi itsensä nolatuksi, masentui ja jättäytyi pois balettikoulusta.

Dronova, joka työskenteli tanssijana Martinsin alaisena 17 vuotta, kertoi puolestaan, että Martinsin sallittiin rutiininomaisesti olla aggressiivinen. “Hän tarttui minua niskasta ja heitti minut ulos toimistostaan. Hän teki sitä melkein kaikille.” Pahoinpitelyistä kertoneet ovat toivoneet, että heidän tarinansa estävät tulevaisuuden tanssijoita kokemasta samanlaisia traumatisoivia tekoja.

The New York Timesin mukaan Martins on tunnettu tulisesta temperamentistaan, kuten myös intiimeistä suhteistaan tanssijoihin. Martinsia kritisoineet ovat syyttäneet New York City Balletin johdon “katsoneen toiseen suuntaan”, ja antaneen Martinsin pitää näin vapaasti yllä vääristyneitä valtasuhteita hänen ja tanssijoiden välillä.

Martinsia syytettiin myös vaimonsa pahoinpitelystä vuonna 1992, mutta syytteistä luovuttiin. Helsingin Sanomat ilmoitti, että The New Yorkin Timesin mukaan Martins kertoi itse baletin johtokunnalle jääneensä 28.12.2017 kiinni rattijuopumuksesta.

Martins on kiistänyt syytteet ja vaatinut sisäistä tutkintaa, joka puhdistaisi hänet epäilyksistä. Tanskan kuninkaallisen baletin entinen tähtitanssija Martins on toiminut New York City Balletin johtajana kauan. Vuodet 1981–1988 Martins johti organisaatiota yhteistyössä muiden kanssa, ja vuodesta 1989 lähtien hän on johtanut organisaatiota yksin.