Oodin avajaisissa useita musiikki- ja tanssiesityksiä

© Tuomas Uusiheimo

Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi aukeaa tänään. Valtakunnan paraatipaikalle rakentuvan tärkeän julkisen rakennuksen ja arkkitehtonisen puheenaiheen avajaiset sisältävät laajan kaksipäiväisen, aina itsenäisyyspäivälle jatkuvan ohjelman.

Toinen suurista musiikkiesityksistä ovat koreografi Hanna Brotheruksen tanssiteos Oodi metsälle, jonka ydinteemoina ovat siementen kasvu taimiksi, puiden taival paperiksi ja kirjoiksi sekä ihmisen ja luonnon välinen vuorovaikutus. Oodi metsälle -teos etenee ulkolavalta Oodin kolmeen kerrokseen kuvastaen sivistyksen ja lukutaidon syntyä. Teoksessa on mukana yli 200 henkeä, muun muassa Sibelius-lukion kuoro. Musiikin on säveltänyt koreografin poika, näyttelijä ja muusikko Johannes Brotherus.

Illan loppupäässä kuullaan harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen sekä urkureiden Mikko Heleniuksen ja Tuomas Norvion tekemä Ultra Organ -teos, joka esitetään kiintoisasti kahdessa paikassa yhtä aikaa, kun urkuosuudet soivat Musiikkitalon Organo-salissa ja harmonikka Oodin ulkolavalla. Avajaiset päättyvät Pohjosen ja Brotheruksen yhdessä tekemään Oodi Oodille -musiikki- ja tanssiteokseen.

Muita musiikkiesityksiä ovat mm. Tuomas Toivosen ja Jarno Tikan elektroakustisen teoksen esitys; Helsingin kaupunginorkesterin Musiikkitalon konserttisalissa soittama Finlandia, joka heijastetaan suorana Oodia vastapäätä olevalle Musiikkitalon mediaseinälle; Porolahden peruskoulun ja Itä-Helsingin musiikkiopiston esittämät otteet musiikkinäytelmästä Luumunkukka ja lohikäärme, OP Ryhmän Taidesäätiön arvosoitinten haltijoiden esiintymisiä sekä Solju- ja Kalevauva.fi -yhtyeiden sekä D.R.E.A.M.G.I.R.L.S. -rap-kollektiivin esiintymiset.