Nyt Suomessa: Kulttuurikasvatus vetää koululaisia

 

Tampereen Taidekaari-kulttuuriohjelma täyttää kymmenen vuotta. Uusi Taidetestaajat-hanke kutsuu puolestaan Suomen kaikki yläasteikäiset tutustumaan eri taiteenlajeihin.

Tampereen kaikista peruskoululaisista yli 90 prosenttia osallistuu nykyään Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelmaan, kertoo Tamperelainen-lehti. Kahden luokanopettajaopiskelijan aikoinaan ideoima hanke täyttää tänä vuonna 10 vuotta.

Suunnitelman mukaan Tampereen ekaluokkalaiset ovat tänä vuonna vierailleet museoissa, tokaluokkalaiset tanssiteatterissa ja kolmasluokkalaiset teatterissa. Neljännen luokan oppilaat ovat saaneet tutustua sirkukseen ja viidesluokkalaiset säveltaiteeseen. Säveltaide on ollut suosiossa, kertoo Tamperelaiselle Taidekaaren museolehtori Suvi Jokela.

”Luokat ovat käyneet Tampere Filharmonian konsertissa ja muusikot ovat vierailleet kouluilla”, Jokela lisää.

Seuraavina vuosina yläasteikäisille on luvassa lisää kulttuuria. Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hanke tahtoo murtaa myytin taiteesta vaikeana ja elitistisenä lajina. Siksi kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset kutsutaan vuosina 2017–2020 tutustumaan siihen, miltä taide todella tuntuu.

Jokainen hankkeeseen osallistuva luokka saa vierailla kahdessa kulttuurikohteessa, joista toinen on omassa maakunnassa ja toinen pääkaupunkiseudulla. Kulttuurirahasto ja toinen osallistuja Svenska Kulturfonden maksavat matkakustannukset ja pääsyliput. Oppilaat saavat kokemuksensa tueksi myös tietoa taidemuodosta, esityksestä ja taiteilijoista. Lopuksi jokainen oppilas antaa palautetta taidekokemuksestaan.