Musikaalitähti Maria Ylipäälle Kordelinin kulttuuripalkinto

Laulaja ja näyttelijä Maria Ylipää on yksi tämän vuoden Alfred Kordelinin säätiön tiede- ja kulttuuripalkinnon saajista. © Vuokko Salo

Alfred Kordelinin säätiö myönsi keskiviikkona 6. marraskuuta vuoden 2019 kulttuuripalkinnon muun muassa näyttelijä-laulaja Maria Ylipäälle. Alfred Kordelinin palkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena ja kannustuksena suomalaisen kulttuurin hyväksi tehdystä työstä. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Säätiön mukaan Ylipää “luo vertaansa vailla olevaa monipuolista ja menestyksekästä uraa useilla eri foorumeilla” ulkomaita myöten ja hänen esiintymisensä on aina “sävykästä, vahvaa, herkkää ja korkealaatuista”. Ylipää on nähty useiden musikaalien pääosissa, esimerkiksi Kristina från Duvemålassa, Wickedissä sekä Chessissä. Lisäksi hänet on palkittu vuonna 2018 parhaan naisnäyttelijän Kultaisella Venlalla. Ylipää on myös levyttänyt paljon uutta suomalaista musiikkia eri runoilijoiden teksteihin.

Säätiön jakamilla palkinnoilla halutaan huomioida suomalaisia kulttuuritekoja ja palkinnon voi saada yksityishenkilö tai yhteisö. Ensimmäinen palkinto myönnettiin säveltäjä Jean Sibeliukselle vuonna 1920. Tänä vuonna säätiön tiede- ja kulttuuri­palkinnon saivat Ylipään lisäksi myös Helsingin yliopiston suometsä­tutkimuksen professori Harri Vasander, toimittaja Pasi Heikura sekä tanssitaiteilija-koreografi Ismo-Pekka Heikinheimo. Säätiön neljän jaoston – tiede, kirjallisuus, taide ja kansanvalistus – asiantuntijat tekevät esityksen palkintojen saajiksi, jotka lopulta päättää Alfred Kordelinin säätiön hallitus.

Säätiö jakaa tänä vuonna yhteensä runsaat 5 miljoonaa euroa apurahoina ja palkintoina.

EDIT 7.11.2019 klo 16.31 – Vaihdettu uutisen kuvituksessa aiemmin käytetty kuva Maria Ylipäästä tuoreempaan kuvaan Ylipäästä.