Musiikin valtionpalkinto Maria Kalaniemelle

Maria Kalaniemi © Elina Brotherus

Valtion taidetoimikunnat palkitsivat eilen 27.11. kuusitoista ansioitunutta suomalaista eri alojen taiteilijaa 14 000 euron suuruisilla valtionpalkinnoilla Taiteen edistämiskeskuksen järjestämässä taidetoimikuntien 50-vuotisjuhlassa, Taike-Gaalassa. Musiikin valtionpalkinnon sai harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi. Muusikoista myös cembalisti Marianna Henriksson palkittiin esittävien taiteiden valtionpalkinnolla yhdessä koreografi Anna Mustosen kanssa.

Aiemmin tänä vuonna mm. Tukholman kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi nimitetyn Kalaniemen palkitsemista musiikkitoimikunta perusteli seuraavasti: “Kalaniemi on luonut oman tunnistettavan harmonikansointinsa, jossa virtuoosisuuteen yhdistyy herkkä ja voimakas tunnelataus. Hän on säveltäjänä ja muusikkona laajentanut soittimen perinteistä roolia kansanmusiikissa. Musiikillisesti hän ammentaa niin runolaulusta kuin suomenruotsalaisuudestaan. Kalaniemen kumppaneina on kuultu lukuisia muusikkoja, hän on myös kouluttanut uusia muusikkosukupolvia ja esiintynyt ympäri maailman.”

Henriksson ja Mustonen ovat esittävän taiteen toimikunnan mukaan “onnistuneesti avanneet uusia näkyjä tanssin ja musiikin dialogisuuteen. Vuonna 2015 ensi-iltansa saanut italialaista varhaisbarokin musiikkia ja tanssia yhdistänyt Di anima et di corpo sekä erityisesti tänä vuonna kantaesitetty Maria Vesper [sic] Monteverdin musiikkiin ovat merkittäviä taiteellisia tekoja suhteessa maamme tanssi- ja musiikkikulttuurin kehitykseen. Helsingin Kaapelitehtaalle toteutettu suurimuotoinen teos toi yhteen Helsingin Barokkiorkesterin, laulajat ja tanssijat sekä visuaalisen suunnittelun tavalla, jota voi pitää taiteellisena läpimurtona.”