Musiikin valtionpalkinnot Lotta Wennäkoskelle ja Eero Ojaselle

Lotta Wennäkoski © Maarit Kytöharju

Valtion taidetoimikunnat ovat tänään myöntäneet taiteen valtionpalkinnot eri alojen ansioituneille taiteilijoille ja taideyhteisöille. 14 000 euron suuruiset musiikin valtionpalkinnot saivat tänä vuonna Eero Ojanen (s. 1943) ja Lotta Wennäkoski (s. 1970).

1960-luvulla uransa aloittanut Ojanen on säveltäjä, teatterimuusikko, pianisti ja kapellimestari. Hän on työskennellyt urallaan niin jazzin, teatteri- ja elokuvamusiikin, viihdemusiikin, taidemusiikin kuin poliittisen laulunkin parissa. Ojasen musiikillisiin partnereihin kuuluvat mm. Edward Vesala, Pekka Pöyry, Seppo Paakkunainen, Henrik Otto Donner sekä Kaj Chydenius. Ojanen toimi 70-luvulla Agit Prop -yhtyeen taiteellisena johtajana sekä KOM-teatterin kapellimestarina 1973–1982, ja on säveltänyt tilausteoksia muun muassa Kansallisbaletille ja Pori Jazzille. Ojanen on palkittu Jazzliiton Yrjö-palkinnolla 1969 sekä Jussi-palkinnon 2003 musiikistaan elokuvaan Haaveiden kehä.

Säveltäjä Lotta Wennäkoski on opiskellut viulunsoittoa Budapestin Béla Bartók -konservatoriossa ja sävellystä Sibelius-Akatemiassa sekä Haagin kuninkaallisessa konservatoriossa. Hänen huomionarvoisimpiin teoksiinsa kuuluvat Lontoon BBC Proms -festivaalilla vuonna 2017 kantaesitetty Flounce sekä RSO:n tilaama ja levyttämä huilukonsertto Soie (2009). Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon ehdokkaina Wennäkoski on ollut laulusarjallaan N! Naisen rakkautta ja elämää (2003) sekä jonglöörille ja kamariorkesterille sävelletyllä konsertoivalla teoksella Jong (2014). Hän on toiminut myös Tampere Biennalen vuosien 2008 ja 2010 festivaalien taiteellisena johtajana. Tällä hetkellä Wennäkoski säveltää Savonlinnan Oopperajuhlien tilaamaa oopperaa, joka kertoo filosofi Søren Kierkegaardista ja hänen kihlatustaan Reginestä.