Mikrofest vie helsinkiläisiä mikrotonaalisen musiikin äärelle

© Korvat Auki / Finnish Microtonal Society

Suomen Mikrotonaalinen Seura, Korvat auki -nykymusiikkiyhdistys ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian sävellyksen ja musiikinteorian aineryhmä järjestävät Mikrofest-tapahtuman Helsingissä 17.-19. lokakuuta. Tapahtuma keskittyy mikrotonaaliseen eli vallitsevaa 12-sävelistä järjestelmää pienempiä intervalleja tai poikkeuksellisia viritysjärjestelmiä käyttävään musiikkiin.

Mikrofestin ohjelmassa on konserttien lisäksi myös yhdeksän eri luentoa sekä paneelikeskustelu. Ulkomaisina vieraina tavataan säveltäjä ja sointinrakentaja Christian Klinkenberg (Belgia), musiikkitieteilijä Lidia Ader (Venäjä) sekä glissandohuilisti Erik Drescher (Saksa). Kotimaisia keskustelijoita ovat mm. säveltäjät Juhani Nuorvala ja Juhani T. Vesikkala, pianisti Elisa Järvi, sellisti Juho Laitinen, musiikkiteoreetikot Kalle Aho ja Juuso Kunttu sekä soitinrakentaja ja zormin soittaja Juhani Räisänen. Konserteissa kuullaan kansainvälisen haun kautta valittuja mikrotonaalisia sävellyksiä sekä teoksia mm. Matilda Seppälältä, Tuomas Mastovaaralta ja Tuomas Kettuselta.

Seminaari pidetään keskiviikkona ja torstaina Musiikkitalolla. Keskiviikkoiltana Korvat Auki Ensemble esittää sekä improvisoitua että sävellettyä mikrotonaalista musiikkia Vapaan Taiteen Tilassa Sörnäisissä. Perjantaina Myymälä2:ssa Punavuoressa Erik Drescher esittää mikrotonaalisia teoksia glissandohuilulle.