Laura Voipio voitti Oopperajuhlien librettokilpailun

Laura Voipio

Voipion oopperalibretto kertoo filosofi Sören Kierkegaardin rakastetun, Regine Olsenin elämäntarinan.

Savonlinnan Oopperajuhlien valtakunnallisen oopperalibrettokilpailun on voittanut Laura Voipio libretollaan Regine. Voipio on suomentaja ja laulaja, joka on työskennellyt kustannuspäällikkönä eri kustantamoissa. Hän on myös laulanut Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa vuosina 1995–2013.

Regine kertoo tanskalaisen Regine Olsenin (1822–1904) elämäntarinan. Olsen oli nuorena vuoden kihloissa filosofi Sören Kierkegaardin kanssa ja oli tämän elämän suuri rakkaus. Vaikka kihlaus purkautui, niin suhde jätti pysyvät jälkensä Kierkegaardin tuotantoon ja molempien elämään.

Regine erottautui kansainvälisellä näkökulmallaan kilpailukäsikirjoitusten Suomen historiaan painottuneesta valtavirrasta”, kertoo Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Itse Reginen librettoa lukiessani olin otettu sen tematiikasta ja siitä, miten kauniisti siinä kuvattiin niin rakkauden voimaa ja tunteita kuin 1800-luvun maailman monia tasoja.”

Voipio voitti libretollaan 20 000 euron pääpalkinnon. Muut palkitut kilpailussa ovat Pekka Hako libretollaan Mr Anaconda (työnimi) ja Juhani Koivisto libretollaan Vangit. Kummatkin saivat 5000 euron palkinnon.

Kilpailu käytiin täydellisen anonymiteetin suojissa. Sekä valitsijaraati että kilpailun osanottajat esiintyivät nimettöminä, millä vältettiin erinäiset jääviysongelmat ja taattiin raadille työrauha. Toukokuun aikana kokoontuu uusi valitsijaraati, joka alkaa etsiä Reginelle säveltäjää.

Olavinlinnan lavalla teos tullaan näkemään aikaisintaan vuonna 2019, sillä nämä ovat pitkiä prosesseja niin säveltäjän kuin tuotannonkin suunnittelun osalta”, toteaa Silvasti.