Lahden 20. Sibelius-festivaalin teemana laulut ja tarinat

Lahti Sinfonia ja Dima Slobodeniouk vuoden 2018 Sibelius-festivaalilla. © Maarit Kytöharju

Sinfonia Lahden 20. kansainvälinen Sibelius-festivaali järjestetään Lahden Sibeliustalossa 5.–8.9.2019. Juhlafestivaalin temaattisena ajatuksena ovat Laulut ja tarinat, ja sen taiteellisena johtajana toimii Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dima Slobodeniouk.

”Laulujen ja tarinoiden hengessä avaamme festivaalin torstaina huippuvoimin järisyttävällä musiikkidraamalla, Kullervolla. Perjantaina saamme vieraaksemme pohjoismaista huippuosaamista, Tukholman kuninkaalliset filharmonikot Thomas Dausgaardin johdolla”, Slobodeniouk kuvailee. Kullervon vierailijoina ovat sopraano Marjukka Tepponen, baritoni Tommi Hakala ja Polyteknikkojen Kuoro. Tukholman kuninkaallisilla filharmonikoilla on puolestaan erityinen suhde Jean Sibeliukseen, sillä orkesteri kantaesitti Sibeliuksen 7. sinfonian vuonna 1924. Se myös kuullaan heidän esittämänään perjantaina 6.9., samoin kuin 5. ja 6. sinfonia.

Perjantain iltapäiväohjelmassa on myös Folke Gräsbeckin pianistinen luentokonsertti sekä Sukellus orkesteriin -konsertti, jossa yleisö sijoittuu Lahti Sinfonian soittajien keskelle.

Lauantaipäivän kamarimusiikkikonsertissa esiintyvät sellisti Tuomas Ylinen ja pianisti Ossi Tanner. Iltakonsertin tähtenä on sopraano Karita Mattila, joka yhdessä Sinfonia Lahden kanssa esittää Sibeliuksen lauluja, minkä lisäksi kuullaan säveltäjän lyhyempiä orkesterikappaleita. Festivaalin päättävässä Sibeliusta pyhäaamuna -konsertissa Sibeliustalossa sunnuntaina 8.9. kuullaan Sibeliuksen kuoro- ja urkumusiikkia. Dominante-kuoroa johtaa Seppo Murto, joka toimii myös konsertin urkurina.