La Bohème saa huomenna ensi-iltansa Tampereella; seuraavan vuoden tuotantona Carmen

© Jussi Ratilainen / Tampereen Ooppera

Tampereen Oopperan vuoden 2019 tuotanto, Giacomo Puccinin La Bohème, saa huomenna 9.2. ensi-iltansa Tampere-talossa. Hiljattain julkistettiin myös ensi vuoden oopperatuotanto: vuonna 2020 nähdään Tampereella Georges Bizet’n Carmen.

La Bohème on viimeksi nähty Tampereella 41 vuotta sitten, vuonna 1978. Esityksiä on yhteensä kuusi, joista viimeinen on 27.2. Oopperan on ohjannut Kari Heiskanen, joka on sijoittanut tarinan 1950–60-lukujen vaihteen Pariisiin. “Meidän tulkintamme lähtee liikkeelle toiveikkuudesta ja nuoruuden riemukkuudesta. Tarinan nuorukaiset elävät huolettomina itseensä keskittyen ja vastuuta karttaen, kunnes rakastetun äkillinen kuolema paljastaa elämän julman lain. Yhtäkkiä nuoret tulevat tuntemaan elämän haurauden, sen arvon ja todellisen rakkauden syvyyden. Oopperamme käsittelee paitsi ihmisen olemisen rajoja, myös elämisen voimaa”, kertoo Heiskanen. Päärooleissa ovat Helena Juntunen (Mimi), Jesus Garcia (Rodolfo), Arttu Kataja (Marcello), Waltteri Torikka (Schaunard), Suvi Väyrynen (Musetta), Timo Riihonen (Colline) ja Sauli Tiilikainen (Benoît). Tampere Filharmoniaa sekä Tampereen Oopperan kuoroa ja lapsikuoroa johtaa Alberto Hold-Garrido.

Ensi vuonna nähtävän Carmenin ohjaa koreografi, ohjaaja ja tanssija Marco Bjurström. Kyseessä on Bjurströmin toinen oopperaohjaus. “Rakastan Bizet’n musiikkia, ja oopperaan sävelletty liike ja kehollisuus viehättävät minua. Lisäksi pääsemme tekemään oopperan vahvoista naisista, mikä tuntuu kiehtovalta. Teoksen hahmot toistavat samoja virheitä yhä uudestaan, ja tämä päättymättömän piirin tematiikka näkyy myös ohjauksessani. Ihminen ei tunnu ottavan opikseen, ei tässä oopperassa eikä aina elämässä muutenkaan”, kertoo Bjurström oopperan tiedotteessa. Carmenina nähdään mezzosopraano Niina Keitel, ja muita julkistettuja laulajakiinnityksiä ovat Arturo Chacón Cruz, Tommi Hakala ja Marjukka Tepponen.