Kouvola suunnittelee leikkauksia – säästökuuri iskemässä myös Kymi Sinfoniettaan

Kymi Sinfonietta. © Tommi Mattila

Kymenlaaksossa kuhisee. Kymen Sanomat uutisoi torstaina 10. lokakuuta Kymi Sinfoniettan, Kouvolan ja Kotkan yhteisen kaupunginorkesterin, joutuvan mahdollisesti säästökuurin kohteeksi, sillä Kouvolassa kulttuuri- ja liikuntapalveluissa on tarvetta säästää avustuksissa 545 000 euroa. Kouvolan liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikan mukaan mikään toimija ei ole turvassa. “Kaikki lähtevät samalta viivalta säästöjen suhteen”, Toikka totesi Kymen Sanomille. Niinpä myös Kymi Sinfoniettaa uhkaa avustussummien pieneneminen. Kouvolan liikunta- ja kulttuurilautakunta käsittelee leikkauksia tulevan keskiviikon kokouksessaan.

Suomessa Kymi Sinfoniettan kaltainen sinfoniaorkesteri on harvinaisuus, sillä se on kahden kaupungin oma orkesteri. Jo 20 vuotta sitten tapahtuneessa Kouvolan ja Kotkan kaupunginorkesterien yhdistymisessä oli silloinkin kyse rahasta. Tällä hetkellä kulut jaetaan molempien kaupunkien kesken niin, että Kotka maksaa orkesterin kuluista 55 prosenttia ja Kouvola loput 45. Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarisen mukaan orkesteri hoitaa kaksi kaupunkia melkein yhden hinnalla tehden kuitenkin monessa kohdin töitä kaksi kertaa normaalia orkesteria enemmän.

Kymi Sinfonietta on vuodesta 2006 lähtien onnistunut nostamaan konserteissa kävijöidensä määrää ja lipputuloja samalla, kun kaupunkien myöntämien avustusten määrät ovat vaihdelleet ja valtion tuki laskenut. Suomen sinfoniaorkesterit ry:n toiminnanjohtaja Helena Värrin mukaan Kymi Sinfonietta on hyvinkin kustannustehokas orkesteri, pääsylipputulot ovat keskimääräistä paremmat ja konserttisalien täyttöastekin hyvä.

Kymi Sinfoniettan vuotuinen esiintymismäärä on orkesterin verkkosivujen mukaan yksi suurimmista suomalaisella orkesterikentällä. Se esiintyy kaiken kaikkiaan Suomen orkestereista laajimmin, jalkautuen  normaalien konserttisaleissa pidettävien konserttien ohella pienryhmissä yleisön pariin päiväkoteihin, kouluihin, hoivakoteihin, vanhusten palvelutaloihin ja sairaaloihin. Esimerkiksi viime vuonna Kymi Sinfonietta esiintyi yhteensä 237 kertaa. Kymen Sanomien mukaan esiintymisten määrä oli kaksinkertainen verrattuna saman kokoluokan Joensuun kaupunginorkesterin esiintymiskertoihin.