Kolme erilaista orkesteria uuteen yhteistyöhön

Kolmen, repertuaariltaan näin erityyppisen orkesterin kehityshanketta ei ole kokeiltu Suomessa aikaisemmin. Avantin! kuva (vas.) on Heikki Tuulin, UMOn kuva (kesk.) Heikki Kynsijärven ja FiBOn kuva Jaakko Paarvalan ottama.

Avanti!, FiBO ja UMO sekä kaksi konserttitaloa tuottavat mm. konserttisarjan, jossa orkesterit lainaavat teoksia toisiltaan.

Uudenlainen yhteistyö on alkamassa Suomen musiikkikentällä. Jazzorkesteri UMO, Suomalainen barokkiorkesteri FiBO ja taidemusiikin orkesteri Avanti! yhdistyvät uudeksi AUF-orkesteriyhteistyöksi. Mukana yhteistyössä on myös kaksi konserttitaloa: Kangasala-talo ja Musiikkitalo.

Orkestereissa ollaan innoissaan yhteistyöstä, jonka konsertit käynnistyvät keväällä 2018. Tällöin jokainen orkestereista esiintyy Kangasala-talossa omassa konsertissaan.

”Kolmen orkesterin yhteiset konserttisarjat ovat hieno mahdollisuus kehittää orkestereiden yhteistoimintaa, tavoittaa uusia yleisöjä ja vakiinnuttaa konsertti- ja yleisötyötoimintaa”, kertoo FiBOn toiminnanjohtaja Laura Kajander.

”Yleisölle AUF-konsertit ovat hieno mahdollisuus päästä tutustumaan eri huippuorkestereihin. Orkestereille vierailu muualla Suomessa, esimerkiksi Kangasala-talossa, on aina mieluisaa ja keskeinen osa toimintaa”, kommentoi puolestaan UMOn toimitusjohtaja Eeva Pirkkala.

Kangasala-talon lisäksi Musiikkitaloon on keväällä 2018 tulossa konserttisarja, jossa jokainen orkestereista soittaa oman konsertin, mutta samalla teemalla. Kaiken maailman klassikoita -sarjan ajatuksena on, että orkesterit ottavat teoksia toistensa repertuaarista ja soittavat ne omalla tyylillään.

AUF on myös orkesterien kehityshanke, jonka tavoitteena on rakentaa hankkeen orkestereiden sekä projektikumppaneiden kanssa uusia yhteistyö- ja kulttuurituotantomalleja. Orkesterit ovat saaneet hanketta varten opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksen. Lisäksi AUF-orkesterit konsertoivat Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeessa 8.-luokkalaisille koululaisille Lappeenrannassa, Rovaniemellä, Savonlinnassa ja Seinäjoella.