Klassisen musiikin kuuntelijat eivät merkitsevän elitistisiä, kertoo tuore kyselytutkimus

Kollaasi: Staart

Teosto ja Musiikintuottajat IFPI Finland toteuttivat elokuussa seitsemättä kertaa Musiikinkuuntelu Suomessa -tutkimuksen. Viimeisen kahden vuoden tulosten perusteella on muodostettu “kartta” artistien paikoista ja rooleista suomalaisten mielenmaisemassa.

Tuloksissa kuuntelukärkeä kantaa “hyvän tuulen listapop”; pop- ja rockpuolen nimet esiintyivät useimmin eri elämäntilanne- ja tunnerooleissa. Kuitenkin myös Jean Sibelius mahtui kolmen kärkeen “omaan ajattelutapaan syvästi vaikuttaneissa” tekijöissä ja on suomalaisen musiikin kestosupertähti myös yli genrerajojen. Itse asiassa tulosten mukaan klassisen musiikin kuuntelijoiden ryhmä ei itse asiassa ole koulutus- tai tulotaustaltaan mitenkään poikkeuksellisen elitistinen.

Tulosten perusteella Suomen suosituimpia klassisia säveltäjiä ovat Sibelius, Mozart, Tšaikovski ja Beethoven. Klassisten esittäjien suurimmat nimet ovat Karita Mattila ja Esa-Pekka Salonen. Puolet suomalaisista tuntee maailman tärkeimpiin klassisiin nykysäveltäjiin kuuluvan Kaija Saariahon nimeltä, mutta harva tuntee enemmän hänen musiikkiaan. Konserttisali myös oli vastaajille mieluisin paikka elävän musiikin kuunteluun.