Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri saa käyttöönsä ranskalaisen arvoviulun

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. © Ulla Nikula

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri saa käyttöönsä LähiTapiola Henkiyhtiön omistaman arvoviulun, joka on arvostetun ranskalaisen viulunrakentaja Jean-Baptiste Vuillaumen (1798–1875) 1850-luvulla valmistama soitin. Euroopan eturivin soitinrakentajiin 1800-luvulla kuulunut ja useita kansainvälisiä tunnustuksia työstään saanut Vuillaume erikoistui rakentamaan taidokkaita ja aidonveroisia kopioita Stradivari- ja Guarneri-viuluista. Vuillaumen rakentamia Stradivari- ja Guarneri-kopioita ovat soittaneet muun muassa Fritz Kreisler (1875–1962), Isaac Stern (1920–2001), Pinchas Zukerman sekä Hilary Hahn.

“Vuillaumen kaltaisen arvoviulun luovuttaminen orkesterimme käyttöön on hieno kädenojennus LähiTapiolalta. Kamariorkesterissa tällaisen huippuviulun sointi pääsee erityisen hyvin esille, koska ohjelmistossamme on paljon teoksia, joissa yksittäisen soittajan ääni kuuluu eri tavalla kuin vaikka isossa sinfoniakokoonpanossa”, toteaa Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin intendentti Marjukka Puutio. Orkesterille lainattua viulua soittaa orkesterin konserttimestari Reijo Tunkkari, ja yleisö pääsee kuulemaan soittimen sointia orkesterin tulevissa konserteissa jo tässä kuussa.

LähiTapiola tukee kulttuuria monipuolisesti sen eri muodoissa, joista musiikki ja soittimet ovat yksi osa. “Vuosien saatossa olemme hankkineet omistukseemme muutamia arvoviuluja, jotka ovat lainassa maamme eturivin orkestereilla”, kertoo LähiTapiola Pohjanmaan toimitusjohtaja Pasi Haarala. Esimerkiksi Tampere Filharmonia sai LähiTapiolalta viime syksynä käyttöönsä Vuillaumen vuonna 1873 Pariisissa rakentaman yksilön. Yhtiön omistama Nicolo Gagliano -arvoviulu vuodelta 1751 on puolestaan Tapiola Sinfoniettan toisen viulun äänenjohtajan Päivi Rissasen käytössä.