Kemissä keskustellaan kaupunginorkesterin lakkauttamisesta

Kemin kaupunginorkesteri yhdessä taiteellisen johtajansa Erkki Lasonpalon kanssa. © Esajuha Posti

Pohjoisesta kuuluu huolestuttavia uutisia. Lapin Kansa uutisoi Kemissä pohdittavan kaupunginorkesterin lakkautamista sekä Meri-Lapin musiikkiopiston rahoituksen leikkaamista. Ex-komissaari Erkki Liikanen ja akateemikko Jorma Panula muiden muassa vetoavat Kemin kaupunginorkesterin säilyttämisen puolesta.

Lapin Kansan tiistai-iltana 19. marraskuuta julkaiseman uutisen mukaan Kemin kaupunginvaltuusto keskusteli alkuviikosta iltakoulussaan Kemin kaupunginorkesterin lakkauttamisesta. Päätöstä suuntaan tai toiseen ei vielä kuitenkaan ole tehty, vaan Kemin kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Juha Taanilan mukaan ensin selvitetään, mitä lakkauttaminen tarkoittaisi valtionosuuksien kannalta.

Kemin kulttuuripalveluissa tulisi ensi vuoden aikana saada aikaan 300 000 euron säästöt. Siksi Lapin Kansan mukaan kaupungin virkajohdosta koostuva tilaajatiimi on ehdottanut orkesterin lakkauttamista. Orkesterin runkona toimivan Meri-Lapin jousikvartetin tilaajatiimi kuitenkin säästäisi. Tällä hetkellä kvartetin jäsenet paitsi soittavat kaupunginorkesterissa ja jousikvartetissa myös opettavat Meri-Lapin musiikkiopistossa.

Kemin kaupunginorkesterin menoista valtaosan rahoittaa valtio. Kemissä orkesterin kuntarahoituksen osuus on Lapin Kansan mukaan ollut viime vuosina pienempi, vaikka valtakunnallisella tasolla kunnat rahoittavat orkestereiden menosta noin puolet. “Asukasta kohti laskettuna kuntarahoitus on kuitenkin vaihdellut valtakunnallisen keskiarvon molemmin puolin, koska Kemi on verrattain pieni orkesterikaupungiksi”, Lapin Kansan artikkelissa kuitenkin todetaan.

Jos Meri-Lappiin jäisi pelkästään jousikvartetti, on epäselvää antaisiko opetus- ja kulttuuriministeriö valtionosuuksia pelkälle jousikvartetille. Orkesterin intendentti Ville Mankkisen mukaan tilanne täytyy selvittää, sillä kerran pois otettuja valtionosuuksia on vaikea saada takaisin myöhemmin.

Länsi-Pohjan musiikkitoimen yhteislautakunnan puheenjohtaja Marja-Leena Tervahaudan mukaan orkesterin lakkauttamisessa ei ole mitään järkeä, kun valtionosuudet huomioidaan. Lakkauttamisen sijaan lautakunta säästäisikin vähentämällä orkesterikonserttien määrää, konsertoimalla pienemmällä kokoonpanolla sekä rakentamalla suositumpaa ohjelmistoa. Myöskään tilaajatiimin ehdottamaa Meri-Lapin musiikkiopiston rahoituksen leikkaamista lautakunta ei hyväksy, vaan se Lapin Kansan mukaan “tyytyisi maltillisesti sopeuttamaan opetuksen määrää kemiläisten oppilaiden osalta”.

Muun muassa Muusikkojen liitto, Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n puheenjohtaja, ex-komissaari Erkki Liikanen, akateemikko Jorma Panula ja säveltäjä Kai Nieminen ovat vedonneet Kemin kaupunginorkesterin säilyttämisen puolesta. Lisäksi Lapin Kansan sivuilla viime viikkoina kirjoitettu useita mielipidekirjoituksia orkesterin puolesta.

Viimeisimmässä, tänään julkaistussa mielipidekirjoituksessa Kemin kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Erkki Lasonpalo nostaa esiin orkesterin alueelle tuomat hyvinvointivaikutukset. “Toimintamme ehkäisee syrjäytymistä ja tuo ihmisille henkistä hyvinvointia. Lisäksi juuri Kemin kaupunginorkesteri on varmuudella kustannustehokkain ja aktiivisin nuorisotyöhön erityisesti panostavista kaupunginorkestereista Suomessa.”

Kemiläisten päättäjien kannattaakin nyt edetä harkiten, sillä orkesterin lakkauttamisella on merkittäviä vaikutuksia paitsi alueen kulttuuri- ja elinkeinoelämään myös asukkaiden hyvinvointiin.