Kauniaisten musiikkijuhlat käynnistyvät teemalla “Muisto tuntematon”

Gringolts-kvartetti esiintyy Kauniaisissa tiistaina 30.10. Kuvalähde: yhtye

Vuodesta 2010 alkaen järjestetyt, muista maamme musiikkijuhlista poiketen loppusyksyyn sijoittuvat Kauniaisten musiikkijuhlat alkavat lauantaina 27.10. ja kestävät aina marraskuun 4. päivään saakka. Musiikkijuhlien tämänvuotisena teemana on “Muisto tuntematon”, ja sitä käsitellään myös konserttien lomassa järjestettävien esitelmien kautta, joiden teemoina ovat mm. muisti ja tiedostamaton, muistamisen ilot ja surut tai vuoden 1918 kansallinen muisti ja muisto.

Kaksikielinen festivaali ottaa lauantaina varaslähdön koko perheen Olipa kerran Topelius -konsertillaan, joka toistetaan myös 3.11. Varsinaisena avajaiskonserttina toimii Yksisarvisia, keijuja ja muita musiikkipersoonallisuuksia, jossa Jan Söderblom johtaa moninaisen kuoro- ja orkesteriohjelman Key Ensemblen ja Tapiola Sinfoniettan kanssa. Sunnuntaina 28.10. kuullaan pianisti Paavali Jumppasen esittämänä J. S. Bachin Die Kunst der Fuge sekä konsertillinen Oskar Merikannon sekä myös poikansa Aarre Merikannon lauluja.

Tiistaina 30.10. on jousikvartettien päivä, jolloin omissa konserteissaan esiintyy sekä nuori Seele-kvartetti vieraanaan soolosellisti Kalle Koponen sekä kansainvälinen Gringolts-kvartetti. Keskiviikkona 31.10. kuullaan jälleen Seele-kvartettia ja Koposta sekä 10-vuotisjuhliaan viettävää jousiorkesteri Jousia Ensemblea, jonka konserttiohjelmasta löytyy Mendelssohnia, Schönbergiä ja Bartókia. Torstaina 1.11. sodan aikaa käsittelevät Avantin jousikvartetti George Crumbin modernilla klassikolla Black Angels sekä vuoden 1918 lauluja esittävät Paleface ja haitaristi Niko Kumpuvaara. Avantin kvartetti tarjoilee seuraavana päivänä aivan jotain muuta esittämällä saksofonisti Jukka Perkon kanssa virsisovituksia sekä Aulis Sallisen kolmannen jousikvarteton. Päätöskonsertissa esiintyy musiikkijuhlien uusi nimikkoyhtye Grani-kvartetti yhdessä Paavali Jumppasen kanssa.

Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimii Jan Söderblom.