Kapellimestari Nils Schweckendiekille Pacius-palkinto

© Marco Borggreve

Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) on eilen myöntänyt vuoden 2020 Fredrik Pacius -palkinnon kapellimestari, kuoronjohdon professori Nils Schweckendiekille. 15 000 euron palkinto myönnetään henkilölle, joka on edistänyt suomalaista musiikkielämää Fredrik Paciuksen hengessä.

Perusteluissa todetaan, että Schweckendiek tunnetaan erinomaisena nykymusiikin tulkitsijana, jonka ansioluettelossa on satakunta kantaesitystä. Hän on myös nostanut esiin vanhempaa, unohduksiin jäänyttä suomalaista kuoromusiikkia. Palkintolautakunnan mukaan Schweckendiekin konserttiohjelmat ovat kunnianhimoisesti koottuja ja mielenkiintoisia, ja niissä on selvä yhteys nykyajan kulttuurikysymyksiin.

Saksassa syntynyt ja Englannissa varttunut Schweckendiek, 42, on opiskellut musiikkia Cambridgen yliopistossa, Freiburgin musiikkiyliopistossa ja Sibelius-Akatemiassa. Hän debytoi Suomen kansallisoopperan kapellimestarina vuonna 2006 ja aloitti samana vuonna Helsingin kamarikuoron taiteellisena johtajana, toimien tehtävässä edelleen. Schweckendiek nimitettiin vuonna 2014 Sibelius-Akatemian kuoronjohdon professoriksi, ja vuodesta 2017 lähtien hän on johtanut Musiikkitalon Kuoroa.