Kaija Saariaho juhlasäveltäjäksi Bergeniin

Kaija Saariaho. © Andrew Campbell

Bergenin juhlaviikot on alansa suurin festivaali Pohjoismaissa.

Säveltäjä Kaija Saariaho on valittu vuoden 2017 juhlasäveltäjäksi ja residenssitaiteilijaksi Bergenin juhlaviikoille 24.5.–7.6. Juhlasäveltäjän musiikkia esitellään festivaalilla eri muodoissa aina kamarimusiikista oopperaan ja orkesteriteoksiin.

Suomalainen musiikki on juhlaviikoilla muutenkin tänä vuonna laajasti esillä tietystä syystä:

”Samalla meille on suuri ilo olla mukana juhlistamassa 100-vuotiasta Suomea. Nostamme esiin suomalaista musiikkia useilla konserteilla ja keskustelutilaisuuksilla”, kertoo juhlaviikkojen johtaja Anders Beyer.

Unsuk Chin. © Priska Ketterer

Bergenissä, Länsi-Norjassa vuosittain järjestettävät juhlaviikot pyrkivät esittelemään taidetta monipuolisesti. Mukana on musiikkia, tanssia, kirjallista ja visuaalista taidetta. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1953 lähtien ja se on alansa suurin festivaali Pohjoismaissa.

Vuosittain valittava juhlasäveltäjä on samalla myös residenssitaiteilija, jolla on mahdollisuus mm. luennoida musiikista paikan päällä ja osallistua keskustelutilaisuuksiin.

Juhlaviikkojen seuraavien vuosien juhlasäveltäjät on jo valittu. Vuonna 2018 paikan saa venäläissäveltäjä Sofia Gubaidulina, vuonna 2019 eteläkorealainen Unsuk Chin.

Sofia Gubaidulina. © F. Hoffmann La Roche Ltd