Jo toista huippukapellimestaria syytetään ahdistelusta

Charles Dutoit © Robert Ghement/Shutterstock

Kuusi naista on kertonut Royal Philharmonic Orchestran johtajan ahdistelleen heitä. Maailmanluokan orkesterit ovat irtisanoneet sopimuksensa Charles Dutoitin kanssa.

Kapellimestari Charles Dutoitia, 81, syytetään seksuaalisesta ahdistelusta. Sveitsiläinen Dutoit on toiminut noin kymmenen vuotta Lontoon Royal Philharmonic Orchestran taiteellisena johtajana.

Neljä naista, yksi muusikko ja kolme oopperalaulajaa, heidän joukossaan kaksinkertainen Grammy-voittaja sopraano Sylvia McNair, on kertonut Dutoitin ahdistelleen heitä seksuaalisesti. Ahdistelut olivat tapahtuneet vuosien 1985–2010 välillä ja niiden tultua julki kaksi naista lisää on syyttänyt Dutoitia seksuaalisesta ahdistelusta. Toinen heistä on pianisti Jenny Q Chai, joka kertoi Slippedisc-sivustolle Dutoitin käpälöineen ja yrittäneen suudelleen häntä Dutoitin silloisen vaimon Martha Argerichin, heidän lapsensa ja Chain opiskelutovereiden nähden. Chai oli tuolloin 17-vuotias.

McNair kertoo Dutoitin ahdistelleen häntä hotellin hississä vuonna 1985, kun he työskentelivät yhteisen projektin aikana Minnesota Orchestran kanssa. McNairin mukaan Dutoit ”hyökkäsi hänen kimppuunsa pakottaen hänet seinää vasten”. McNair onnistui työntämään Dutoitin pois kimpustaan juuri hissin oven auettua ja ryntäämään ulos.

Toinen laulaja, mezzosopraano Paula Rasmussen kertoo Dutoitin ”heittäneen hänet seinää vasten, vieneen hänen kätensä housuilleen ja pakottaneensa kielensä hänen kurkkuunsa”. Tämä tapahtui Dutoitin pyydettyä Rasmussenin pukuhuoneeseensa juuri ennen kenraaliharjoitusta. Baritoni John Atkins kertoi tapauksen jälkeen seisseensä toisinaan Rasmussenin pukuhuoneen oven edessä tämän turvana.

Tapaukset ovat jo johtaneet jatkotoimiin. Lontoon Royal Philharmonic Orchestra ilmoitti ”vapauttaneensa Dutoitin tulevista konserteistaan orkesterin kanssa, ottavansa syytökset erittäin vakavasti ja uskovansa, että asia pitäisi käsitellä oikeudessa”. Myös Boston Symphony Orchestra on ilmoittanut sanoneensa vierailevan kapellimestarin sopimuksen Dutoitin kanssa irti.

New Yorkin filharmonikot, Chicago Symphony ja Clevelandin orkesteri ilmoittivat puolestaan Dutoitin itse ilmoittaneen heille luopuvansa tulevista vierailuistaan. Muutkin orkesterit ovat peruneet tulevat sitoumuksensa kapellimestarin kanssa, mukaan lukien mm. Sydney Symphony ja San Francisco Symphony.

Dutoit ei ole kommentoinut häntä vastaan kohdistettuja syytöksiä. Myös Montrealin Orchestra Symphonique, jonka johtajana Dutoit toimi noin 25 vuotta ei ole sanallakaan kommentoinut tapauksia.

Myös toisen maailmanluokan kapellimestarin, 74, James Levinen syytöksiä seksuaalisesta ahdistelusta parhaillaan tutkitaan. Tapaukset ovat tapahtuneet 1960–1980 -luvuilla, ja kohdistuneet poikiin ja nuoriin miehiin. Pitkään Levinen kanssa työskennellyt Metropolitan Opera erotti tämän ja on ilmoittanut tutkivansa syytökset. Suhteensa Levineen ovat katkaisseet myös mm. Chicago Symphony Orchestra ja Boston Symphony Orchestra. Levine on itse kiistänyt syytökset.

James Levine © Michael J. Lutz /Boston Symphony Orchestra