Jazzliiton Yrjö-palkinto Jussi Lehtoselle

Jussi Lehtonen. © Hannu Huhtala

Suomen Jazzliiton vuoden 2018 Yrjö-palkinnon on saanut rumpali Jussi Lehtonen. Palkinto jaettiin perjantai-iltana 2.11. Tampere Jazz Happeningin yhteydessä. Yrjö-palkinto on 1967 alkaen jaettu kunakin vuonna ansioituneelle suomalaiselle jazzmuusikolle. Tämän vuoden palkintoteoksen on suunnitellut kuvataiteilija Ines Sederholm.

Lehtonen (s. 1977) on julkaissut vastikään neljännen albuminsa Jussi Lehtonen Quartet – Live at Koko Jazz Club. Hän on soittanut Eero Koivistoisen ja Jukkis Uotilan kaltaisten kotimaisten muusikkojen yhtyeiden lisäksi myös saksofonisti Dave Liebmanin ja trumpetisti Randy Breckerin kaltaisten jazzin maailmannimien kanssa. Esiintymisten lisäksi Lehtonen opettaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmässä.

“Jussi Lehtonen on kansainvälisen huipputason jazzrumpali, säveltäjä, sovittaja, yhtyeenjohtaja, pedagogi ja kaikissa näissä rautainen ammattilainen. Hän on musiikintekijänä rohkea, määrätietoinen ja erittäin ahkera. Lehtosen osaaminen ja ymmärtämys jazzmusiikista on jotain hyvin poikkeuksellista, ei pelkästään Suomen, vaan myös koko maailman mittakaavassa”, raati perustelee valintaa.

Jazzkulttuurin edistämisen hyväksi jaettavan Varjo-Yrjö –palkinnon sai tänä vuonna tuottaja Raisa Siivola.