HY:n opiskelijat: Uusi rahoitusmalli kuihduttaa taiteiden opetuksen

Yksi kannanoton allekirjoittajista on teatteritutkimuksen ainejärjestön puheenjohtaja Maria Hukkamäki. Kuva: Laura Halonen

Helsingin yliopiston taiteiden tutkimuksen opiskelijat vaativat opetuksen tuntimäärärahojen säilyttämistä.

Helsingin yliopiston taiteiden tutkimuksen aloilla on ryhdytty vastustamaan yliopiston rahoitusmallin uudistusta. Taidealojen, kuten musiikkitieteen opiskelijoiden mukaan uudistus uhkaa viedä mukanaan erityisesti pienten oppiaineiden perusopetuksen.

Teatteritieteen, musiikkitieteen, kirjallisuustieteen ja estetiikan ainejärjestöt Repliikki, Synkooppi, Katharsis ja Aistimus ovat tehneet asiasta yhteisen kannanoton ja adressin, joissa vaaditaan taiteiden tutkimuksen tuntimäärärahojen säilyttämistä:

Olemme saaneet kuulla, että opetuksen tuntimäärärahoja ollaan lakkauttamassa vuoden 2018 alusta, ja että koulutusohjelmien on jatkossa toteutettava opetus vakituisen henkilökunnan voimin. Tämä on kohtuutonta tilanteessa, jossa vakituista henkilökuntaa on vähennetty rajusti, eikä uusia palkata.”

Ainejärjestöjen kannanoton mukaan myös hallintohenkilökuntaa on vähennetty tuntuvasti, ja hallinto hoidetaan nykyään opetushenkilökunnan työpanoksella. Tuntimäärärahoista luovuttaessa peruskursseja ei pystyttäisi järjestämään joka vuosi. Tästä johtuen opiskelijoiden valmistuminen viivästyisi, mikä aiheuttaisi yliopistolle lisäkustannuksia.

”Koulutusleikkausten keskellä odotamme yliopiston tukevan opetuksen laatua ja henkilökunnan jaksamista. Samalla se olisi myös opiskelijoiden etu. Nyt toiminta näyttää päinvastoin vievän mahdollisuudet opetuksen suunnitteluun, mikä varmasti tulee myös pidentämään opiskeluaikoja”, kommentoi ainejärjestö Repliikin puheenjohtaja Maria Hukkamäki.