Fagerlund ja Paalanen tavoittelevat pohjoismaista musiikkipalkintoa

Sebastian Fagerlund (vas.) ja Antti Paalanen. Kuva: Maarit Kytöharju / Petri Jokela.
Sebastian Fagerlund (vas.) ja Antti Paalanen. Kuva: Maarit Kytöharju / Petri Jokela.

 

Säveltäjä Sebastian Fagerlund ja harmonikansoittaja Antti Paalanen ovat Suomen ehdokkaat Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi. Palkintoa tavoittelee yhteensä 12 teosta Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista, Färsaarilta ja Grönlannista. Voittaja saa Kööpenhaminassa 1. marraskuuta pidettävässä valintatilaisuudessa 47 000 euroa vastaavan rahapalkinnon. Kaikki ehdokkaat ovat luettavissa täällä.

Fagerlundin fagottikonsertto Mana sai kantaesityksensä joulukuussa 2014 Sinfonia Lahden ja Bram van Sambeekin tulkintana. Polyindonesialaisissa kulttuureissa mana tarkoittaa taikavoimaista luonnonkappaletta, ruotsiksi att mana puolestaan on esiin loihtimista. Kotimaassa Fagerlund on saavuttanut muun muassa Teosto-palkinnon vuonna 2011. Hän aloittaa tulevana syksynä Amsterdamin Concertgebouw-orkesterin residenssisäveltäjänä.

Paalasen kolmas soololevy Meluta (Rockadillo Records 2014) syventää esittäjänsä intensiivistä tapaa yhdistää itse kehitettyä paljetekniikkaa, ihmisääntelyä ja eri musiikkiperinteitä halkovia sävellyksiä. Perusteluissa todetaan, että haitari on Paalasen käsissä “elävä ja hengittävä transsitanssikone”. Paalanen saavutti levyllä myös Teosto-palkintoehdokkuuden vuonna 2015 sekä valmistui tekniikoidensa ja levyjensä myötä myös musiikin tohtoriksi.